Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica civilnih poslova

Gudeljević: BiH dočekala prvu isporuku vakcina iz COVAX mehanizma

250321_covax_vakcine_ankica_gudeljevic_markica

Vakcine koje su stigle u BiH, nakon što carina obavi svoju proceduru, bit će proslijeđene Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko diskitktu

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Sarajevska aerodrom, a kako je kazala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, BiH je dočekala dan kada je stigla prva isporuka vakcina naručena putem tog mehanizma.

Riječ je o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, a kako je najavila, iz COVAX mehanizma bi u večernjim satima trebalo da bude dopremljeno i 26.400 doza “AstraZeneca” vakcina.

Vakcine koje su stigle u BiH, nakon što carina obavi svoju proceduru, bit će proslijeđene Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko diskitktu.

– Već smo pripremili i dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što prije obavila svoj posao te kako bi vakcine što prije napustile aerodrom – naglasila je Gudeljević.

Podsjetila je da je to ministarstvo još prošle godine potpisalo ugovor s GAVI-jem i pristupilo COVAX mehanizmu za nabavku vakcina protiv koronavirusa te je uplaćen kompletan iznos za 1.200.000 doza vakcina, ali su tek danas stigle prve količine.

Izrazila je nadu da će u narednom periodu stići i ostatak vakcina u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine.

– Za sada nema tačnih datuma kada bi ostatak vakcina mogao biti dopremljen u BiH, ali kada dobijemo zvanične informacije o tome i javnost će biti informirana. Očekujemo da ćemo već u aprilu dobiti nešto veću količinu vakcina od one koja je danas stigla – podvukla je.

Pozvala je građane BiH da ne odustanu od poštovanja epidemioloških mjera kako bi se prevazišlo trenutno vrlo loše stanje u BiH kada je u pitanju širenje koronavirusa.