BiH

Hadžiabdić: CIK je dao maksimum, možemo biti zadovoljni

08/10/2018

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dala je maksimum u vezi s općim izborima koji su jučer održani u BiH, rekla je članica te komisije Irena Hadžiabdić.

Hadžiabdić kaže da treba sačekati ocjene relevantnih međunarodnih institucija, kao i da je također važno mišljenje domaćih posmatrača, a sam CIK može biti zadovoljan, smatra ona. U jučerašnjem izbornom danu, bilo je oko 200 poziva CIK-u, rekla je. Od toga se oko 150 odnosilo na pitanja birača gdje trebaju ići da bi glasali.

Prigovori CIK-u u izbornom danu odnosili su se na slučajeve remećenja javnog reda i mira, na kašnjenja od sat vremena na oko 200 glasačkih mjesta, a bilo je i osam prigovora u vezi s povredama pravila na biralištima, kao i 20 u vezi s kršenjem izborne šutnje, navela je također Hadžiabdić. Dosad je iz općinskih izbornih komisija stiglo osam zahtjeva za pravilno utvrđivanje rezultata.

Član CIK-a Suad Arnautović napomenuo je na pres-konferenciji da CIK nije jedina institucija odgovorna za postupanje po žalbama o povredama izbornog procesa. Ukoliko neka od 143 izborne komisije u državi smatra da je počinjeno krivično djelo, dužna je obratiti se tužilaštvu, kazao je.

Na novinarsko pitanje o broju nevažećih glasačkih listića na ovim općim izborima u Bosni i Hercegovini, Irena Hadžiabdić je odgovorila da CIK još nema takav podatak, jer nije potpuno završeno brojanje glasova, ali je dodala da je na izborima 2010. godine bilo 6,87 posto takvih listića, 2014. godine 7,69 posto, a od toga, 55 posto praznih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.