Hadžiomerović: Dodik ne poštuje Ustav RS-a, tražili smo ono što u njemu piše

mujo haziomerovic nova

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ne poštuje Ustav RS-a, izjavio je danas šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Komentarišući to što je Dodik danas Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u vratio Narodnoj skupštini RS-a na ponovno razmatranje odredbe koja se odnosi na popis iz 1991., Hadžiomerović je za Fenu izjavio da Bošnjaci nisu tražili ništa što ne stoji u Ustavu RS-a.

Hadžiomerović je rekao da to se desilo je “dno ispod kojeg se ne može ići dalje”, jer odrednica o popisu iz 1991.godine, na kojoj su insistirali u Klubu Bošnjaka pri usvajanju Zakona o policiji i unutrašnjim poslova u RS, stoji i u Ustavu RS-a.

– Nakon ovakvog postupanja predsjednika RS-a, Bošnjaci moraju sami da traže adekvatna rješenja – naglasio je Hadžiomerović.

Entitetski predsjednik RS-a Milorad Dodik vratio je Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima na ponovno razmatranje u Narodnu skupštinu, zbog, kako je rekao, određenih kontraverzi o popisu iz 1991. Ukoliko poslanici ne prihvate zakon u ponovnoj proceduri, on se vraća predlagaču, Vladi RS-a.

Članovi Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usaglasili su 2. februara tekst Zakona o unutrašnjim poslovima i policiji RS-a, uz amandmane bošnjačkog kluba koji se odnose na nacionalnu zastupljenost policijskih službenika u MUPRS-a koja treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva u skladu sa rezultatima popisa stanovništva BiH iz 1991.

Savez za promjene optužio je prethodno danas vlast u RS-u i za izdaju srpskih nacionalnih interesa prihvatanjem amandamana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u te su pozvali Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona kako ne bi stupio na snagu.