Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiomerović pozdravio odluku o poništenju rezultata referenduma u RS-u

Mujo Hadziomerovic

Šef Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništio rezultate referenduma u RS-u održanog 25. septembra 2016. godine.

Hadžiomerović je za Fenu rekao da je odluka o poništenju rezultata u RS-u o Danu RS-a satisfakcija naporima Kluba Bošnjaka koji od početka ukazuje da RS nije provela odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a te dakrši Ustav i dejtonski sporazum.

-Od početka ukazujemo da je referendum antiustavan i antidejtonski čin i da RS nije provela odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a – kazao je on, ističući da ovo nije prvi put da RS ne poštuje odluke Ustvanog suda BiH.

Podsjetio je i da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto, odnosno pokrenuo proceduru povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine RS-a o konstatovanju rezultata referenduma.

Nakon što Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda na sjednici održanoj 16. novembra nije postigla saglasnost da je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Odluka o konstatovanju rezultata republičkog referenduma upućena je na odlučivanje Ustavnom sudu RS-a, odnosno Vijeću za zaštitu vitalnog interesa.

Istovremeno, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH.

Taj sud je usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih “za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska” u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.