BiH

Komesar za proširenje EU

Hahn iznenađen odlukom Parlamenta FBiH o garanciji za kineski kredit

12/03/2019

Radi se o saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn rekao je da je iznenađene odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije koji je podržao da Blok 7 Teremoelektrane u Tuzli bude građen kineskim kreditima.

Hahn je na Twitteru naveo da to poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici.

“Siguran sam da su zastupnici imali dobre razloge za svoju odluku i da će je moći objasniti svojim građanima“, rekao je Hahn dodajuću da pitanja kao što su procjena uticaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javne nabavke će sigurno biti pozorno promatrane tokom procesa davanja mišljenja.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je 7. marta Elektroprivredi BiH saglasnost za zaduženje za izgradnju Bloka 7.

Radi se o saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla i to za zaduženje od 1,4 milijarde KM.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn već je ranije u intervjuu za Financial Times rekao da je zabrinut što neke zemlje uzimaju veoma velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede. Prema njegovim riječima EU bi bila partner koji je više fer.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.