Ambasadorica Austrije

Hartmann: BiH mora preuzeti odgovornost za migrante

migranti zima krajina (2)

Navodi da će se priliv migranata nastaviti i ove godine, ali da je BiH njima većinom samo tranzit

O migrantskoj krizi, pandemiji, odnosu Evropske unije prema BiH, ali i potencijalima naše zemlje u Federaciji danas na FTV gostovala je ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini Urlike Hartmann.

O migrantskoj krizi u BiH kaže da je situacija teška.

“Mjesecima pratimo situaciju i vidimo da je, nažalost, došlo do humanitarne katastrofe. Svi pratimo dešavanja u Lipi, migranti su pod snijegom i treba ova država da preuzme odgovornost. Taj broj koji trenutno imamo u BiH, 8-9.000 ljudi, to nije veliki broj i ova zemlja dobija pomoć, novac od EU, od Austrije i treba preuzeti odgovornost”.

Kaže da je Austrija od početka migrantske krize primila 200.000 migranata.

“Azil su dobili oni koji su tražili, neke smo vratili kućama. Sve pokrajine preuzimaju dio tih ljudi, nisu oni svi u Beču. Kad se završi proces, svaka opština odgovara za integraciju tih ljudi, da im da smještaj, posao i da se integrišu u društvo”.

BiH je migrantima samo tranzit

Navodi da će se priliv migranata nastaviti i ove godine, ali da je BiH njima većinom samo tranzit.

“Kad su ti ljudi već tu, trebamo se brinuti o njima. Ne mogu u BiH samo dva kantona nositi cijeli teret krize. I sigurnosni aspekt bi bio bolji.”

“Sve zemlje EU uzimaju dio odgovornosti i preuzmu određeni broj migranata. Ne suočavaju se samo Zapadni Balkan i BiH sa ovim problemom. BiH, ukoliko želi postati članica EU, mora preuzeti odgovornost.”

Na sastanku ambasadora koji je najavljen za sutra bit će govora o migrantskoj krizi i zaštiti granica.

Budućnost ove zemlje je EU

O promjeni visokog predstavnika u BiH Hartmann kaže da to pitanje mora da riješi i odluči Upravljačko vijeće PIC-a i Savjet bezbjednosti UN-a.

“Jedna stvar je jasna, da je budućnost ove zemlje EU. Sve ostalo je političko pitanje. OHR i visoki predstavnik još imaju mandat, ali na međunarodnom nivou je da se riješi to u budućnosti”.

Ističe da se i na nabavci vakcina vidi da država ne radi kako treba.

“Ni u Austriji ne rješava sve država, ali snabdijevanje vakcinama je zadatak države. Vakcinacija je odgovornost pokrajina i opština, ne mora država sve da radi. Austrija je već počela sa vakcinacijom, a ona će se odvijati u tri faze”.

Veliki potencijal, posebno u turizmu

O potencijalima BiH Hartman kaže da ima puno potencijala, posebno u turizmu i privredi, energetici.

“Imate vodu, puno rijeka, hidroelektrane. To se može izvoziti samo se to mora koordinisati unutar zemlje. Ova zemlja je jako lijepa. Imate čak i more. U tome vidim veliki potencijal. Ali gosti očekuju nešto, dobre hotele, smještaje, potrebna je infrastruktura”.