Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haskić na internetu pretraživao stranicu Wizzaira i više puta ukucavao jedno ime

BiH

Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju za planiranje odlaksa na strano ratište rekao da je Amir Haskić preko interneta, između ostalog, pretraživao informacije o putovanju u Tursku i da je posjećivao stranicu turske Vlade o dobijanju vize.

Irhad Kos iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je rekao da je optuženi Haskić preko aplikacije Facebook tokom novembra i decembra 2017. više puta pretraživao ime Abdul Kaim, a potom preko interneta najprije stranicu Wizzair gdje se zanimao za letove od Tuzle do Eindhovena, a potom tražio informacije o karti do Tuzle, prenosi Birn.

Prema Kosu, posjećivana je i stranica turske Vlade i informacije o vizama za strance, a vršena je i pretraga letove između Sarajeva i Istanbula, te stranice koje se tiču Sirije i stanja koje vlada u toj državi.

“U aplikaciji telegram pronađeni su i videosnimci sa tematikom dešavanja u Siriji i Iraku. Može se zaključiti da su snimci preuzeti sa interneta, ali ne sa koje stranice”, rekao je Kos i dodao da se Haskić pri viber komunikaciji koristio imenom Allahov rob.

Kos pojašnjava da je izvršena rekonstrukcija podataka iz baze vibera, te je izvučen određeni sadržaj koji se tiče grupne komunikacije između Haskića, odnosno Allahovog roba sa profilima pod nazivom “Abdulah” te “Strah, nada, poniznost”. U grupi je, kaže Kos, Abdulah objavljivao fotografije ubijanja.

“Objavljena je i fotografija snajperske puške uz komentar: ‘Ovaj je dobar za mušričku bagru”, pojašnjava Kos.

U predmetima oduzetim od Haskića, Kos kaže da je pronašao preuzete tekstve, knjige, časopise, među kojima su oni o džihadu, poređenju ISIS-a i Al-Kaide, te trenutnom stanju teritorija u Siriji uz kratak osvrt.

Odbrani je vještak rekao da državljanima BiH vize za Tursku nisu potrebne, ali da je te informacije optuženi potraživao na internetu i ulazio na stranicu turske Vlade za elektronsku vizu. Pojasnio je da ne zna ko je Abdul Kaim i da nije učestvovao u istrazi, kao i da je sadržaj za vještačenje izdvajan u saradnji sa istažiocima i tužiocem.

Haskić je, prema optužnici, u novembru 2017. godine na svoj mobitel instalirao aplikaciju “Telegram” putem koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužilaštvo BiH vjeruje da je pripadnik tzv. “Islamske države”.

Prema navodima Tužilaštva, Haskić se tereti da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i da je u porukama napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje te da će zapaliti svoj bosanskohercegovački pasoš.

Svjedok Odbrane Nijaz Haskić, otac optuženog, rekao je da je njegov sin prije nego je počeo puštati bradu i kratiti pantalone, bio vrlo dobar i odličan učenik, te je svirao gitaru.

Poslije toga je, prema svjedokovim riječima, počeo na odlazi na predavanja o vjeri i na laptopu preko Youtube kanala da sluša ljude, koji, kako je rekao svjedok, truju omladinu.

“Nije imao dinara, osim ovo što bi mu dali ja i majka. Za Siriju je rekao: ‘Neću da idem tamo, oni su nevjernici’. To je izjavio kada je uhapšen”, rekao je svjedok i dodao da se ne slaže sa ideologijom svog sina.

Optuženi se, kaže svjedok, odlučio oženiti, te je radi mira u kući nađen kompromis da iznajmi stan, te mu je otac i platio kiriju. Dodaje da se Haskić oženio 25. decembra prošle godine, a dan kasnije je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) došla da ga traži najprije u kući roditelja.

“Njegova intencija je da praktikuje islam od prije hiljadu godina, da živi izolirano. Želio je da nabavi kože i živi od toga”, dodao je svjedok i naglasio da nikada ranije optuženi nije imao problema sa zakonom.

Nastavak suđenja je 21. maja.