BiH

Reakcije

HDZ BiH: Usvajanje budžeta jamči prijeko potrebnu stabilnost

29/07/2020

Navode kako se nadaju da će usvajanje budžeta unijeti novu dinamiku u trenucima raznih izazova s kojima se i dalje svi suočavaju

Potvrđivanjem budžeta u Domu naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH završen je proces usvajanja budžeta BiH koje je Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo i prilagodilo novonastalim socijalnim i ekonomskim okolnostima.

“Dugotrajan proces oko usvajanja budžeta trebao je već odavno biti završen i institucionalno potvrđen, a pokušaji nezakonskih intervencija u taj proces nisu smjeli biti dopušteni, bez obzira na pokušaje pojedinih političkih opcija da se takvo što institucionalno provuče, što je nedopustivo i neće imati podršku legitimnih predstavnika hrvatskog naroda na bilo kojoj razini”, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a ističu kako usvajanje usaglašenog budžeta u oba doma Parlamentarne skupštine BiH jamči prijeko potrebnu finansijsku stabilnost i funkcioniranje državne razine i njenih institucija. Po njihovim riječima nikakva reteriranja, urgiranja, kao ni završavanja ni u jednome trenutku nisu bila potrebna.

“Insistiranje na zakonski utemeljenom proračunu dokaz je vladavine prava i poštivanje zakonskih normi koje jasno propisuju procedure usvajanja budžeta. Ministar Bevanda, kao i dužnosnici HDZ-a BiH, već preko osam mjeseci pozivaju na usvajanje prijedloga budžeta koji je ignoriran. Uz sve nedaće pandemije koje su snašle ovu zemlju i s kojima se suočavamo i dalje, HDZ BiH je pokazao neupitnu odgovornost unatoč raznim pokušajima i manipulacijama javnosti”, kazali su iz HDZ-a BiH.

Navode kako se nadaju da će usvajanje budžeta unijeti novu dinamiku u trenucima raznih izazova s kojima se i dalje svi suočavaju.

“Pomoć državne razine ne smije izostati ni u jednome trenutku prema entitetskim, kantonalnim i gradskim/općinskim razinama s obzirom na teret epidemije koji upravo najniže razine vlasti najviše i podnose. Također pozivamo strane koje participiraju u izvršnoj vlasti na državnoj razini da konačno iskažu spremnost i odgovornost da i ostale zakonski neutemeljene institucije i procese vratimo u legalne pravne i zakonske okvire. Ne smijemo i nećemo dopustiti da nelegalna tijela svojim parapolitičkim djelovanjem kroz instituciju SCIK-a BiH organiziraju, pripremaju i vode izborni proces koji slijedi u ovoj godini, kao i u svim budućim razdobljima”, stoji u priopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.