Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HDZ u panici, u Stocu glasaju i mrtvi?!

dopis-stolac-1

HDZ BiH u Stocu služi se raznim malverzacijama i podmetanjima kako bi 2. oktobra osigurao pobjedu svog kandidata za načelnika i osvojio što veći broj mjesta u Općinskom vijeću, piše novinska agencija Patria.

Načelničku funkciju u Stocu već 26 godina suvereno čuva HDZ BiH. Po prvi puta, probosanske stranke okupile su se u jedan blok –koalicija Za bolji Stolac čiji je zajednički kandidat za načelnika Salmir Kaplan. Upravo to izazvalo je nemir u štabu HDZ-a koji ne bira sredstva u kampanji kako bi zadržao vlast.

Prije više od mjesec dana Kaplan je uputio dopis Centralnoj izbornoj komisiji BiH tražeći da se sa biračkog spiska briše 305 umrlih.

dopis-stolac

-Ukoliko ovako značajan broj umrlih lica ostane i na konačnom biračkom spisku, smatramo da ćemo u slučaju da se dogode malverzacije sa imenima umrlih, imati pravo postaviti pitanje legaliteta i legitimiteta na takav način izabrane lokalne vlasti u općini Stolac, upozorava Kaplan.

Na ostavljanje imena umrlih osoba na biračkom spisku upozorio je i aktuelni vijećnik u Općinskom vijeću Stolac Demir Mahmutćehajić, kazavši da ih ima i više od 500.

Podatak da je na prošlim izborima u Stocu glasalo oko 7.000 građana, uz ovaj alarmantni da se na spisku nalaze imena 500 umrlih osoba, dovoljno govori o izbornom inžinjeringu koji provodi HDZ BiH, jer 500 glasova može donijeti ponovo pobjedu stranci Dragana Čovića čime bi se 26-godišnja vladavina nastavila nesmetano.

Ne služi se HDZ BiH u Stocu samo lažiranjem biračkih spiskova. Prije nekoliko dana   predsjednik Općinske izborne komisije Ivan Perić potpisao je obavještenje u kojem se navodi da se „biračko mjesto iz Javne ustanove Dječji vrtić prebacuje u privatni objekat Nike Raguža“!?

Na temelju čega predsjednik OIK može donijeti ovakvu odluku, kada primjera radi, svaki birač na stranici Centralne izborne komisije BiH, kada ukuca svoje podatke dobije odmah podatak gdje je njegovo glasačko mjesto. Da li je ovaj potez povukao u saglasnosti sa CIK-om ili je riječ o školskom primjeru kršenja Izbornog zakona BiH?

Kako se približava dan izbora, 2. oktobar to je kampanja HDZ-a u Stocu sve brutalnija, a predizborni inžinjering dobija na zamahu. Nakon mrtvih na spiskovima i samovoljnog izmještanja biračkih mjesta u privatne objekte, šta će sljedeće uraditi Čovićeva stranka u panici da nakon 26 godina ne izgubi ovaj hercegovački gradić.