Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo odbrane BiH

Helez i Locher o partnerstvu i vojnoj saradnji BiH i SAD-a

helez
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Helez je primio prvog predsjedavajućeg nekadašnje Komisije za reformu odbrane BiH Jamesa Lochera

Sastanku su prisustvovali i glavni vojnopolitički savjetnik NATO Štaba Sarajevo Christian Haupt i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je primio prvog predsjedavajućeg nekadašnje Komisije za reformu odbrane BiH Jamesa Lochera.

Locher je svojevremeno predsjedavao tijelom domaćih i stranih zvaničnika, koji su aktivnim radom i dogovorom stvorili okolnosti za uspostavu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) te kreirali i Zakon o odbrani BiH.

“Rodonačelnik OSBiH”

Helez je prema gostu izrazio najveće poštovanje za posao koji je razultirao razumnim kompromisom, temeljem kojeg se reforma sistema odbrane i danas smatra najuspješnijom reformom u Bosni i Hercegovini.

-Vaša vizija i sposobnost nalaženja rješenja za složene izazove učinile su Vas rodonačelnikom današnjih Oružani snaga BiH, koje s pravom nazivamo boljim dijelom bosanskohercegovačkog društva. Naše Oružane snage djeluju na korist svih građana naše zemlje, a ponosno nas i uspješno predstavljaju i u međunarodnim mirovnim misijama – rekao je Helez.

Ministrov gost je istaknuo hrabrost koju su posjedovali domaći članovi Komisije za reformu odbrane BiH pri donošenju ključnih odluka u stvaranju OSBiH.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom što se može primijetiti napredak u daljem razvoju sistema odbrane BiH.

Značaj partnerstva

Lochera je posebno zanimao proces bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država te smjer u kojem bi se ta saradnja dalje mogla razvijati.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez istaknuo je ogromni značaj kojeg partnerstvo sa SAD-om donosi Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim inegracijama, te da se to posebno odnosi na saradnju ministarstava odbrane ove dvije zemlje. Helez je izrazio nadu da će ta saradnja biti još šira.

Sastanku su prisustvovali i glavni vojnopolitički savjetnik NATO Štaba Sarajevo Christian Haupt i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.