Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širom BiH obilježava se Kurban-bajram: Takmičiti se u činjenju dobra (FOTO)

BiH

bajram-namaz-5
Foto: I. Kralj

Klanjanjem bajram-namaza jutros je nastupio prvi dan Kurban-bajrama, najvećeg muslimanskog praznika.

Centralna bajramska svečanost, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Sarajevo

Kao i ranijih godina, harem džamije nije bio dovoljno širok da primi na hiljade vjernika.

Kurban-bajram za muslimane predstavlja praznik duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i međukomšijskog razumijevanja.

Muškarci na bajramsko jutro nakon klanjanja bajram-namaza obilaze porodicu te prinose, kurban.

Prema islamskim načelima, kurbansko meso mora se podijeliti s komšijma i rodbinom.

20160912_2_19064069_14113072_web

U BiH je običaj da se kurban kolje poslije klanjanja bajram-namaza, ujutro, a može se žrtvovati i drugog, trećeg ili četvrtog dana bajrama.

U islamu se smisao propisivanja kurbana odnosi na zahvalnost Bogu na blagodatima kojima je obasuo vjernike kao i na evociranje uspomene na poslanika Ibrahima a.s. i njegova sina Ismaila koji su bili primjer spremnosti na žrtvu radi Boga.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja također odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

Kurban-bajram se obilježava četiri dana, a dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Banja Luka

Bez obzira na koju stranu se okrećete kad molitvu obavljate Bog od vas traži da činite dobro i da se takmičite u činjenju dobra, poruka je koju je povodom Kurban-bajrama uputio Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, javlja Anadolu Agency (AA).

“To je današnja moja poruka muslimanima u smislu da činimo drugima dobro i želimo drugima dobro, ali ne na način na koji to mi želimo nego onako kako to oni žele. To je suština univerzalne poruke Muhammeda a.s. kada kaže da je musliman ili vjernik onaj koji želi drugome ono što želi i sebi”, rekao je Kozlić u obraćanju novinarima nakon klanjanja bajram-namaza.

banja-luka-bajram-1

Rekao je i da Kurban bajram i žrtvovanje kurbana ima za cilj da se prisjetimo onih kojima treba pružiti pomoć, kurbansko meso dijeli se siromašnima, komšijama, rodbini.

“Solidarnost treba najviše da dođe do izražaja da se radost podijeli sa drugima”, istakao je Kozlić.

U hutbi je uputio poruku mira jer je u “posljednje vrijeme bilo previše retorike koja je sve zabrinula”.

“Mir je bolji, nagodba je bolja – to je kur'anska riječ i molim sve one pogotovo one koji obnašaju dužnosti, političare da se bave životnim pitanjima pogotovo vezano za lokalne izbore koji nam prethode, a da ostave nekakve nacionalne teme koje sa lokalnim izborima nemaju nikakve veze”, izjavio je Spahić.

Bajram-namaz u Ferhadiji klanjao je veliki broj vjernika.

“Ovaj dan predstavlja nešto najljepše u životu, mubarek dane, radost u porodici, mir. Želio bih svima da poručim sve najbolje i da im čestitam ovaj blagdan”, rekao je Banjalučanin Elvir Babanović.

banja-luka-bajram-2

Senadin Halilović, rekao je da za njega nema ljepšeg dana od današnjeg.

“Pogotovo što smo u našoj lijepoj Ferhadiji kojoj smo se vratili, a mislili smo da nećemo se nikad vratiti”, rekao je Halilović.

Ramadan Čaušević, nakon uobičajenih priprema Kurban bajram provešće u krugu porodice.

“Svima čestitam njihove praznike, da nam bude mira, što su ljudi željni toga, da se stabilizuju u svojim kućama da ne moraju ponovo lutati, hodati, kud bi ljepše bilo. Ako ima mira ima i života”, kazao je Čaušević.

Tuzla

Centralna bajramska svečanost za područje muftijstva tuzlanskog održana je u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli, a hafiz Edin efendija Peštalić, glavni imam ove džamije, pozvao je vjernike da Kurban ili Hadžijski-bajram provedu dostojanstveno, te da nakon ovih svetih dana budu bolji ljudi, vjernici i komšije, javlja Anadolu Agency (AA).

U džamiji ispunjenoj tokom bajramske hutbe hafiz Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, govorio je o tome kako pronaći smisao života kroz ibadet i namaz.

“Allah dž.š. nam je usadio dobra djela, a mi moramo napraviti mali napor za ta djela. Zašto smo kao zajednica često slabi? Kaže se da je jedna grupa ili zajednica jaka onoliko koliko je jak njen najslabiji član. Pomažući najslabijeg, mi pomažemo cijeli džemat. Na ovom svijetu mislimo da je najveće iskušenje smrt najmilijih, roditelja ili djece, ali nema većih iskušenja u vjeri od zanemarivanja spoznaje Allaha dž.š. i Njegove svemoći, a naše nemoći. Danas je jedan od dana spoznaje milosti Allahove, oprosta, upute i Njegove dobrote, jer nas je počastio ovim praznikom, a naše hadžije jučerašnjim odlaskom na Arefat i današnjim dolaskom na Minu˝, rekao je, između ostalog, hafiz Huskanović.

tuzla-bajram

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, ove je godine glavni vođa 1.411 bh. hadžija, od kojih je 195 iz muftijstva tuzlanskog, pa je bajram-namaz predvodio njegov pomoćnik, dr. Sead efendija Seljubac.

Seljubac je nakon bajram-namaza pročitao bajramsku poruku reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića o krizi duhovnosti koja se reflektira u bezakonju, krizama, ratovima i siromaštvu, te nestanku morala, porastu sebičnosti i zloupotrebi vjere.

U poruci se, istaknuo je, uz čestitanje muslimanskog praznika, poziva na poboljšanje komšijskih odnosa, žrtvovanje od sebičnih želja, kao i na podizanje porodica, odgoj i obrazovanje djece, te čuvanje zajedništva.

Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu, a središnja manifestacija klanjanja Bajrama upriličena je u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru. Predvodio ju je i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

Podsjetivši o koliko velikom događaju se radi i od kakvog su značaja ovi mubarek dani, ef. Cikotić je naglasio da su muslimani širom svijeta neprestano i u kontinuitetu, obilježavajući Bajram, zapravo, ponosno potvrđivali iskrenu vjeru i opredijeljenost da slijede put dobra i ljudskog dobročinstva na zemlji.

– Naša čista vjera nije sazdana od apstrakcije i praznih želja, islam je vjerovanje i djelovanje, činjenje drugima svega onoga što i sami sebi želimo, te dokazivanje dobra na način da koristimo ljudima u svim prilikama, naređujemo dobro i odvraćamo od zla u skladu sa svojim mogućnostima – rekao je Cikotić.

Pojašnjavajući mnogobrojne poruke hadža, kurbana i islamskih propisa vezanih za njih ukazao je na važnost i značaj očuvanja i izgradnje čvrstih prijateljskih odnosa sa komšijama, bez obzira na njihov svjetonazor i prijatelja te na obavezu suosjećanja prema siromašnima i nemoćnima.

– Vjerniku Bajram dolazi kao dar, počast i upotpunjenje ljudskosti u sebi čime se uzdiže prema Božijem zadovoljstvu i rizaluku. Allahu uzvišenom nije potrebna naša žrtva, ona je potrebna nama kao dokaz naše spremnosti da se mijenjamo i uzdižemo na više deredže, da popravljamo sveukupni kvalitet životnog ambijenta i ispunimo emanet koji smo preuzeli – kazao je ef. Cikotića.

bajram-mostar

Kao potrebu aktualnog vremena u kojem žive bosanskohercegovački muslimani ef. Cikotić je akcentirao važnost pravilnog odgoja i obrazovanja.

– Naša konstantna obveza je da dio vremena posvetimo obitelji, da je ne zanemarujemo, da djecu u mekteb šaljemo, da im omogućimo adekvatno obrazovanje i lijep ahlak kao najbolju ostavštinu i najljepši miraz ostavimo. U Kuran-i Kerimu nam je potvrda tome: „Naredi čeljadi svojoj da molitvu obavljaju i istraj u tome! Mi ne tražimo od tebe da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A samo one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak – dodao je.

U završnoj poruci podsjetio je okupljene vjernike na imperativ očuvanja osnovnih postulata islamskog učenja, slobode i ljudskog dostojanstva.

– U ovim danima spoznaje, žrtve, solidarnosti i radosti, dok razborito razmišljamo i o svojoj sudbini promišljamo – moramo uložiti poseban napor da slobodu koju imamo sačuvamo, da osnažimo svoju čistu vjeru i ojačamo naše jedinstvo – poručio je Cikotić.

 

Srebrenica

U srebreničkoj Bijeloj džamiji, uz prisustvo velikog broja vjernika, klanjan je bajram-namaz koji je predvodio Damir ef. Peštalić, čime je u Srebrenici obilježen početak Kurban-bajrama, najvećeg praznika muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijela džamija je bila premala da primi sve vjernike, pa je veliki broj klanjao ispred ulaza. Damir ef. Peštalić je, pred početak namaza iskoristio priliku da vjernike podsjeti da je Kurban-bajram najznačajniji praznik u islamskoj religiji i da briga prema bližnjima na današnji dan ima poseban značaj.

„Svaki dan treba koristiti u dobru, trebamo raditi za dobro, trebamo koristiti priliku na ovome svijetu da jedni sa drugima kvalitetno živimo, da zajedno pravimo bolju budućnost naše Srebrenice i naše države, da dijelimo zajedničke vrijednosti od dragoga Boga. Na tome treba raditi svaki dan, a posebno treba koristiti blagdane, mubarek dane“, poručio je Peštalić.

srebrenica

Efendija Peštalić je podsjetio da su bajrami u Srebrenici posebno teški jer su mnoge majke ostale bez svoje djece.

„Pokušavamo da mi budemo oni koji će njima ublažiti tu bol, a one to zaslužuju jer se mnogo bore za nas, bore se za našu djecu koja se rađaju i koja će se rađati ovdje“, rekao je.

Jutrošnjem klanjanju bajram-namaza prisustvovao je i Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, koji je uputio poruku svim vjernicima i stanovnicima Srebrenice.

„Ovo je prilika da se, na neki način, podsjetimo jedni na druge, da se sjetimo svoje rodbine i prijatelja, a i siromašnih, da dijelimo ono što imamo i to je, uglavnom, bit svega ovoga. Ja, kao prva osoba ove opštine, želim iskoristiti priliku da svim muslimanima, Bošnjacima u Srebrenici, u BiH, širom dijaspore čestitam bajram našom tradicionalnom čestitkom ‘Bajram Šerif Mubarek Olsun.’

Po završetku molitve prisutni su međusobno čestitali praznik jedni drugima, a zatim su se uputili svojim domovima gdje su, u društvu rodbine i prijatelja, nastavili obilježavanje blagdana.

Foča

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog održana je u Carevoj džamiji u Foči. Nekoliko stotina vjernika prisustvovalo je prvom namazu u ovom objektu nakon njegove obnove.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ono što smo danas pokušali kazati u Foči, u Carevoj džamiji, u jednom doista predivnom ambijentu prepunom duhovnosti, jeste da nam je svima potrebno da se pozabavimo izgradnjom u sebi samima mirnoće. Mira, koji nam je svima tako potreban. Ne govorimo o floskulama već da mi kao ljudi sa sobom uradimo toliko da sa sobom budemo na miru, a kad to izgradi svako od nas kao čovjek, kao jedinka, Božije stvorenje, u konačnici – bez obzira ko smo, šta smo, onda će biti prilike da taj unutrašnji mir prenesemo na okolinu, u društvo u kome živimo. Kad budemo imali toliki broj pojedinaca koji će to uspjeti izgraditi onda ćemo vjerovatno imati mirniji zrak u ovoj zemlji i dalje. Mir nema nikakvu alternativu ni u nama samima, čak i da sami živimo na svijetu“ – rekao nam je muftija Pitić.

Onaj ko je miran sa sobom miran je i sa Bogom i sa svim ljudima i niko od njega neće biti bihuzur ni na koji način, dodao je Pitić, naglasivši kako nije slučajnost da je prva hutba u Carevoj džamiji u Foči nakon 24 godine od njenog rušenja, posvećena miru među ljudima.

foca

„To je nešto što je kontinuitet u našim odnosima sa samima sobom. Lahko je drugim ljudima držati lekcije i govore kako bi trebali i šta bi trebali, ali najteže je to kazati samom sebi, izgraditi i potvrditi kod samog sebe. Kad to uradimo sa sobom i svojom dušom onda će to okolo biti puno lakše i ugodnije za živjeti, raditi i privređivati. Bojim se da nam ovoliko nemira u nama samima neće pomoći da izgradimo ovu zemlju onakvu kakvu želimo i nadam se, ako Bog da, da će biti toliko pozitivne energije u nama da to jednom prelomimo i kažemo da nam svima treba unutrašnji mir pa da pokušamo to proširiti na svoje okruženje, na ljude s kojima živimo i da nam svima bude bolje“ – poručio je Pitić.

Nakon bajram-namaza u Carevoj džamiji vjernici su razmijenili čestitke i najljepše bajramske želje, a u haremu džamije su se počastili bajramskom baklavom, kahvom i sokovima.