Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakn kraha na izborima: Milanović broji zadnje dane na čelu SDP-a

milanovic

Zagrebački Jutarnji list u ponedjeljak piše kako bi predsjednik SDP-a Zoran Milanović u sljedećih sedam dana, nakon neuspjeha na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima, mogao odstupiti s čela te hrvatske političke stranke.

Na vanrednim izborima Narodna koalicija predvođena SDP-om dobila je ukupno 636 954 glasa, gotovo 150 tisuća manje u odnosu na godinu prije kada je tadašnja SDP-ova koalicija Hrvatska raste imala 788 482 glasa.

Kada su u pitanju mandati, SDP i njegovi koalicijski partneri imat će 54 zastupnika u Hrvatskom saboru, dva manje u odnosu na prošle izbore.

Iako u svom prvom nastupu pola sata iza ponoći, nakon objave prijevremenih rezultata, Milanović nije spominjao odlazak s čela SDP-a, Jutarnji list navodi kako je s najužim vodstvom stranke razgovarao o svojoj odgovornosti za izborni neuspjeh.

– Osam mjeseci smo svjedočili eksperimentu, ali više to tako ne može ići. Jako malo je ljudi izašlo na izbore, a mi se moramo pitati koliko smo za to odgovorni. Pričekajmo da se prebroje glasovi pa ćemo razgovarati. Hrvatskoj treba stabilna vlada. Dali smo sve od sebe, ali očito smo mogli bolje – izjavio je Milanović.

Razočaranje među prisutnim SDP-ovcima nije se moglo sakriti, piše Jutarnji list, te dodaje kako bi u sljedećih sedam dana Milanović mogao objaviti odluku o odlasku s čela stranke.

Index.hr, pak, piše kako bi Milanović spas mogao potražiti u velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, no predsjednik HDZ-a Andrej Plenković takvu je mogućnost jutros odbacio.

Plenković je jutro po dolasku pred sjedište HDZ-a u Zagrebu kratko obratio novinarima kazavši kako ta opcija nije izgledna.

– Na nama je sada da unesemo u hrvatsku državu i institucije stabilnost. Volio bih da je umjesto davanja poruka između redaka Milanović jasno i pristojno čestitao onome tko je bio bolji, a tek nakon toga da se zaziva velika koalicija. To nije opcija za sada – poručio je prvi čovjek HDZ-a.