Saopćenje za javnost

HNS: Izmjenama Izbornog zakona doprinijeti viziji BiH kakvu je Dayton predvidio

HNS IMG_9268 (Copy)

Budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda, kažu u HNS-u

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ističe kako 25. obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma podsjeća na značaj mira i obvezuje na izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna.

HNS BiH, kako je istaknuto, izražava bezrezervnu opredijeljenost daljnjoj izgradnji stabilnosti, ravnopravnog suživota i napretka domovine Bosne i Hercegovine.

“Iako temelj mira koji nas je obvezao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, Daytonski mirovni sporazum danas je sve češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temeljne odrednice Bosne i Hercegovine, opstruirajući prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici i politike samo su dio izazova s kojima smo danas suočeni, što nas dodatno vraća u prošlost i opstruira željeni i dugo iščekivani napredak našega društva. U tom svjetlu, držimo važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona, čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio”, navodi se u priopćenju.

Iz HNS-a naglašavaju kako su izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.

“Međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su Hrvati istinski predvodnici euroatlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti. Primjena potpune jednakopravnosti i osiguravanje legitimnosti dužnosnika na svim administrativno-političkim razinama imperativ su u zaštiti euroatlantske budućnosti BiH i stabilne jugoistočne Europe”, stoji u priopćenju.

Hrvatski narodni sabor poziva međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na reagiranje na negacije temeljnih odrednica BiH koje se, kako navode, sve agresivnije koriste kao politički program.

Iz HNS-a podcrtavaju da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine.