BiH

kritikuju CIKBiH

HNS: Neko je preko noći odradio skandalozni izborni inženjering

21/12/2020

Zahtijevaju, po njihovim riječima, hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu, kako kažu, izvede pred svjetlo javnosti kako bi spasili izborni proces

Centralna izborna komisija (CIK) BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, posebno kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati, unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru, ističu iz Ureda za informiranje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

“Naime, u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje CIK mogu se uvidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad”, navode iz HNS-a.

Zahtijevaju, po njihovim riječima, hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu, kako kažu, izvede pred svjetlo javnosti kako bi spasili izborni proces.

“Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekom drugom, osobito nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz CIK-a BiH”, kazali su iz HNS-a.

Oni ističu kako očekuju “instant reakciju” i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru i u cjelini ispoštovali izbornu volju građana Mostara koja je, kako kažu, ovakvim radnjama duboko narušena.

“HNS je za potrebe praćenje izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri bit će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje”, stoji u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.