BiH

Izdali saopštenje

HNS: SDA mora prihvatiti odluke Ustavnog suda i podržati izmjene Izbornog zakona

22/02/2020

"Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH s političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali privredu i svima u BiH osigurali bolje uslove za život", saopštili su

Hrvatski narodni sabor (HNS) traži da SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, te da podrži izmjene Izbornog zakona BiH što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama.

HNS naglašava kako se moraju naći rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda te ističu kako se ukazala povijesna prigoda za SDA da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani povijesti i podrži izmjene Izbornog zakona BiH.

“Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH s političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali privredu i svima u BiH osigurali bolje uslove za život”, saopštili su iz HNS-a.

Napominju kako HNS izbornom voljom i legitimitetom, koji mu je ukazan na proteklim izborima, vodi politiku dijaloga te gradi odnose s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH, tražeći i nudeći rješenja kako bi se dogovorili oko ključnih problema u BiH.

“HNS će nastavit rješavati probleme i krize koje uvijek drugi potaknu, kao iskreni predvodnik politike dijaloga, dogovora i pravednih rješenja u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju.

Kroz buduće demokratsko sazrijevanje politika i društva i dugoročne vizije međusobnog uvažavanja i razvoja, koju moraju skupa usuglasiti sva tri konstutivna naroda u Bosni i Hercegovni, HNS poziva na smirivanje napetosti i spriječavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine, navodi Ured za informiranje HNS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.