Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve ostaje isto?!

Hoće li Forto ostati na čelu Vlade Kantona Sarajevo?

okeric

Okerić smatra da je Skupština uradila maksimum

Prva sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bit će održana u januaru, kada bi trebao biti nastavljen intenzivan rad koji će doprinijeti boljem životu građana. Ovo je za Federalnu televiziju potvrdio predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić.

Kaže da mu je čast što su njegove kolege u Skupštini KS-a prepoznale odličan rad Skupštine i što su mu ukazali povjerenje i naredne četiri godine.

“To me obavezuje da opravdam povjerenje i prema građanima i prema kolegama. Zaista smo u prethodne dvije godine odradili puno posla.”

Smatra da je Skupština uradila maksimum.

“Uz opoziciju koja nas je svo vrijeme usporavala i opstruirala bukvalno razvlačenjem pameti naših građana uspjeli smo da budemo najaktivniji i najproduktivniji parlament u državi. Zaista smo imali jaku želju da pokažemo našim građanima da je moguće bolje i drugačije obnašati vlast i preuzeti odgovornost raspolaganjem budžetom KS-a. Prostora za unaprjeđenje ima svakako u svim resorima, dvije godine je nedovoljno da možemo kazati da smo popravili stanje u našem društvu. Resor zdravstva će sigurno u narednom periodu biti fokus djelovanja ove vlade i Skupštine.”

O saradnji sa opozicijom Okerić kaže da očekuju da bude konstruktivna.

“Otvoreni smo za sve razgovore, primjedbe. Kada bi osjetili da neko želi da nas opstruira, da pravi predstavu na skupštinama mi smo, u skladu sa Poslovnikom, to sprječavali koliko smo mogli. Očekujem u ovom mandatu od opozicije da se aktivno uključi. Opozicija je dobra kada kritikuje. Mi volimo kriitku, volimo da zajedno popravljamo stanje u društvu i da radimo zajedno da projektima koji su od interesa za sve građane.”

Na pitanje ko bi mogao biti novi mandatar odgovara:

“Sazivanje prve Skupštine KS-a očekujemo u januaru. Izvjesno je da bi mandatar Vlade trebao da bude aktuelni premijer Edin Forto koji je zaista sa svojim kolegama resornim ministrima radio odličan posao prethodne dvije godine. To su prepoznali i građani.”

Naglašava da se nastavlja sarajevski dogovor od 2020.

“Ovo bi mogao biti sarajevski dogovor 2022-2026. Zaista smo se trudili da praksa potpisivanja sporazuma dođe i do drugih koalicionih partnera koji žele da uđu sa nama i evo na tom principu će se formirati vlast i i na nivou Federacije, na nivou države, na nivou kantona. Nastavljamo sa započetim projektima, transparentno, odgovorno i spremni na svaku vrstu kritike”, zaključio je Okerić.