Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjesecima se čeka rasplet

Hoće li RAK vratiti ukradenih oko 300.000 KM?

RAK

Iako je prvobitna informacija o krađi oko 300.000 iz RAK-a govorila o tome da je novac nestao iz kase u Agenciji, iz nedavno objavljenog revizorskog izvještaja o finansijskom poslovanju RAK-a za prošlu godinu, vidljivo je da je novac u stvari nestao s deviznog računa Agencije u jednoj banci u Sarajevu

Piše: Semira Degirmendžić

Javna rasprava o disciplinskom postupku protiv uposlenice Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BIH osumnjičene za pronevjeru oko 300.000 KM, kako saznaje Fokus.ba trebala je biti održana jučer, ali još nema informacija o tome šta je odlučeno u ovom postupku. Upit o rezultatima rasprave i sadržaju eventualnog rješenja koje je trebalo biti donijeto u vezi s ovim slučajem, uputili smo RAK-u, ali odgovor još čekamo.

Iako je prvobitna informacija o krađi oko 300.000 iz RAK-a govorila o tome da je novac  nestao iz kase u Agenciji, iz nedavno objavljenog revizorskog izvještaja o finansijskom poslovanju RAK-a za prošlu godinu, vidljivo je da je novac u stvari nestao s deviznog računa  Agencije u jednoj banci u Sarajevu.

Sve je otkriveno, kako je pojašnjeno u revizorskom izvještaju , nakon što su iz RAK-a 29.januara poslali nalog banci za određeno plaćanje s deviznog računa. Međutim, iz banke su ih obavijestili da na tom računu imaju tek oko 672 eura i da taj iznos nije dovoljan kako bi plaćanje i bilo i izvršeno. To je izazvalo pravi šok i nevjericu u Agenciji, jer je prema podacima njihovog knjigovodstva na tom računu, preračunato u marke, samo mjesec ranije bilo oko 300.000 KM.

– U informaciji koju je sastavio pomoćnik direktora za pravne, finansijske i opće poslove konstatovano je da se radi o pronevjeri novca s obzirom da je stanje sredstava na deviznom računu prema izvodu banke na dan 31.12.2019. godine u knjigovodstvu Agencije iznosilo 156.255,09 eura, dok je po evidencijama Banke stanje na istom računu, na dan 31.12.2019. godine, iznosilo 672,62 eura – navodi se u revizorskom izvještaju.

U revizorskom izvještaju nije pojašnjeno da li je u ovom slučaju došlo i do falsifikovanja odnosno lažiranja izvoda iz banke, kao ni to kad je novac tačno podignut ili eventualno preusmjeren na drugi račun.

Konkretne odgovore na pitanja o tome, kada je tačno nestao novac s deviznog računa RAK-a, hoće li ga zaposlenica koja je prema podacima iz revizorskog izvještaja radila na poslovima referenta, specijaliste za platni promet u Agenciji vratiti ili je on već potrošen, trebali bi biti poznati nakon istrage Tužilaštva BiH kojem je podnijeta krivična prijava u ovom slučaju. Službenica koja je osumnjičena za krađu, inače je pod suspenzijom.

I od Tužilaštva BiH čekamo odgovor na naš upit o tome dokle se došlo s istragom. Inače, ovaj slučaj je revizorima pokazao, a što su oni i iznijeli u izvještaju da u RAK-u “ne postoje efikasne kontrole usklađivanja salda novčanih sredstava sa ovlaštenim bankama kod kojih se vode ovi računi.”

– Agencija treba otkloniti slabosti internih kontrola u procesu upravljanja novčanim sredstvima i tako umanjiti mogućnost od eventualnih zloupotreba i prevara – navodi se u izvještaju.

Teško je da će ova kao i brojne ranije preporuke revizora probuditi svijest i savjest u institucijama gdje je i ranije bilo krađe budžetskog novca, a javnost nikada nije upoznata s tim da li su odgovorni za to adekvatno kažnjeni i da li je taj novac ikada vraćen ili da li mu se ušlo u trag.

Naročito je poražavajuće da u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi zbog pandemije korona virusa, nema efiaksnije borbe za očuvanje svake, a kamo li stotina hiljada maraka.

Nažalost, u većini slučajeva gdje su uposlenici koji su ujedno i državni službenici bili odgovorni za nestanak budžetskog novca, nastavili su nakon određenih suspenzija raditi u toj instituciji i dobivati plaću od novca poreskih obveznika.