Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljena presuda

Hodžić tvrdi da nevin ide u zatvor, a evo šta tačno piše u presudi

fikret hodzic braniteljica
FOTO: Pixsell
Fikrert Hodžić s braniteljicom dok je trajao sudski postupak

Prvostepeni sud je, naveli su, vršio određene prilagodbe i intervencije, obzirom da koncept odgovornosti optuženih nije našao dokazanim u okviru grupe i udruživanja

Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, koja je nabavila respiratore za potrebe bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine tokom pandemije koronavirusa, a za što je kasnije pravosnažno osuđen na pet godina zatvora, izjavio je gostujući na FACE TV da je dobio pet godina zatvora za, kako je rekao, djelo za koje nije ni bio optužen.

Šta tačno piše u drugostepenoj presudi

No, sudije Apelacinog vijeća suda BiH, u drugostepenoj pravosnažnoj presudi, koja je danas zvanično objavljena, u detalje su su pozabavili ovim tvrdnjama.

Kako se navodi, “odbrana u konkretnom slučaju navodno prekoračenje optužbe usko veže za pitanje prava na odbranu, tvrdeći da je optuženi Hodžić u konačnici osuđen za krivično djelo koje mu se nije stavljalo na teret.”

“U tom pogledu ovo Vijeće je pristupilo jedinom načinu rješavanja dileme po ovom pitanju, te uporedilo zapisnike o ispitivanju optuženog (tada osumnjičenog) Fikreta Hodžića, optužnicu, te izreku prvostepene presude. Tom prilikom Vijeće je utvrdilo kako je optuženom predočen činjenični supstrat osnova sumnje tokom istrage, koji je u istom obimu kasnije pretočen u optužni akt kao viši stepen uvjerenja o počinjenju krivičnog djela, dok prvostepeni sud izrekom svoje presude nije izašao iz okvira inkriminisanog događa niti radnji optuženog Hodžića – kaže se.

Prvostepeni sud je, naveli su, vršio određene prilagodbe i intervencije, obzirom da koncept odgovornosti optuženih nije našao dokazanim u okviru grupe i udruživanja, čime je optuženima faktički i pogodovao, pri čemu je iste oslobodio za većinu inkriminacija.

Nije se izašlo van okvira optuženja

“Međutim, takvim postupanjem, prvostepeni sud nije izašao van okvira optuženja, niti optuženima, pa i optuženom Hodžiću, na teret stavio nešto od čega se nisu branili. Prvostepeni sud je za potrebe svoje izreke, u skladu sa zakonom, precizirao odgovornost optuženih, ali isključivo u obimu kakav je istima bio poznat od početka. Dakle, predmetnim preciziranjem ostao je nenarušen identitet stvarnog događaja i nisu mijenjane činjenice koje predstavljaju bitna obilježja inkriminisanog krivičnog djela, u obimu i načinu s kojim je optuženi upoznat od samog početka postupka – stoji u drugostepenoj odluci.

presuda
Faksimil dijela presude Hodžiću