Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak s helezom

Ministar odbrane Mađarske: Čvrsto podržavamo teritorijalni integritet BiH, kao i prijem u EU

helez Szalay-Bobrovniczky
FOTO: Fena

Mađarski ministar je izrazio ponos što će njihovi članovi Oružanih snaga biti raspoređeni u Altea misiji u Bosni i Hercegovini

Mađarska u potpunosti i čvrsto podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i prijem u Evropsku uniju, kazao je ministar odbrane Mađarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky, koji je danas u Sarajevu održao sastanak s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom.

Podsjetio je da će Mađarska uzeti predsjedavanje Evropskom unijom kasnije ove godine, što će im dati priliku da promoviraju proširenje.

– U našem je nacionalnom interesu da regija zapadnog Balkana ostane sigurna i stabilna. Razlog zašto smo danas ovdje je što preuzimamo komandno mjesto misije EUFOR-ALTHEA u Bosni i Hercegovini – kazao je.

Mađarski ministar je izrazio ponos što će njihovi članovi Oružanih snaga biti raspoređeni u Altea misiji u Bosni i Hercegovini, ali i zbog činjenice što će veoma kompetentan general preuzeti komandovanje nad tom operacijom u sljedeće dvije godine, general László Sticz.

– Uvjerio sam ministra Heleza da će naš general, koji preuzima komandu Altea misiju, to raditi veoma profesionalno – kazao je.

Dodao je da su već povećali prisutnost njihovih vojnika u EUFOR-ALTHEA misiji, među kojima je i helikopterska jedinica za medicinsku pomoć.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je naglasio da su razgovarali o izazovima koji ih očekuju i koji se dešavaju, prvenstveno misleći na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i sukobe na Bliskom istoku.

Szalay-Bobrovniczky
FOTO: Fena
Ministar Szalay-Bobrovniczky

– Izazovi koji nas ove godine očekuju su izbori u Europskoj uniji, SAD-u i Ruskoj Federaciji, koji mogu imati reperkusije na cijeli svijet – kazao je.

Govoreći o BiH, Helez je kazao da je ministar Mađarske izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji te da je jako važno da sredinom naredne godine Mađarska predsjedava Europskom unijom.

– Jako nam je bitno da neupitno podržavaju članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u – zaključio je Helez.