Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrana u Sarajevu: Pronađeno preko 100 uzoraka sa bakterijama i plijesni

cevapi

Tokom 2017. godine inspektori su u ugostiteljskim objektima u Kantonu Sarajevo (KS) utvrdili neusklađenosti kod ukupno 137 uzoraka, od čega se najveći udio neusklađenosti, u procentu većem od 91 %, odnosi na mikrobiološke parametre, odnosno bakterije, kvasce i plijesni, dok se ostatak odnosi na fizikalno-hemijske parametre.

Ovu informaciju za Fokus.ba potvrdila je Vildana Brdarić, viši stručni saradnik za informisanje u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo.

“U okviru provedenih kontrola, kao i službenog uzorkovanja, kantonalni inspektori su u toku 2017. godine na području Kantona Sarajevo na laboratorijsku analizu uzeli ukupno 8.294 uzoraka hrane i briseva ruku, radnih površina, opreme i pribora za rad, kao i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom”, kazala je Brdarić za Fokus.ba.

U proteklom periodu i građani su prijavljivali pojedine ugostiteljske objekte. Tokom 2017. godine nadležni inspektorati su dobili ukupno 738 prijava koje se odnose na uočene nepravilnosti u prometu hranom.

Najčešći prekršaji konstatovani u okviru provedenih inspekcijskih nadzora bilo po prijavi ili službenoj dužnosti su: neodgovarajući uslovi čuvanja hrane, hrana proteklog roka upotrebe i neodržavanje higijene uređaja, prostora i opreme.

“Među konstatovanim prekršajima je i promet hranom koja nije ili je nepotpuno deklarisana, te nedostatak dokumentacije koja dokazuje ispravnost i kvalitet, te sljedivost hrane do mjesta porijekla. Hrana u ovim slučajevima se cijeni zdravstveno neispravnom, kao i hrana kod koje se laboratorijskim ispitivanjem utvrdi prisustvo bioloških, hemijskih i drugih agenasa koji su štetni za zdravlje ljudi”, istakla je Brdarić.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju s hranom u protekloj godini su izdata ukupno 694 prekršajna naloga u iznosu od 812.733 KM, a izdato je i 12 rješenja o privremenoj zabrani rada, te sedam o zabrani prometa zdravstveno neispravnim namirniciama.

“Radi zaštite zdravlja i interesa potrošača kantonalni veterinarski, sanitarni i inspektori za hranu nastavljaju intenzivne kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost hrane u prometu i proizvodnji”, zaključila je Brdarić.