Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mitropolit dabrobosanski

Hrizostomovo otvoreno pismo Puljiću: Vrata katedrale ste za nas zauvijek zatvorili

hrizostom-puljic-810×539

Ali sada kada vi spuštate u srce Sarajeva ideologiju Blajburga – poraženog ustaštva i domobranstva – ne možemo a da ne reagujemo. Žao nam je što ste nas primorali da ovako reagujemo i da vam uputimo ovo otvoreno pismo

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je otvoreno pismo nadbiskupu i mitropolitu vrhbosanskom Vinku Puljiću u kojem navodi da je pripremanjem mise povodom sjećanja na događaje u Bleiburgu 1945. zauvijek zatvorio vrata katedrale Presvetog Srca Isusova u Sarajevu za njega i njegove saradnike.

– Obezvrijedili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost i za prekidanje naših ličnih odnosa. Mi ne možemo njegovati bratske i prijateljske odnose s ljudima koji, moleći za žrtve Bleiburga 1945., apologiraju (da ne kažemo veličaju) ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade pobijenih nevinih žena, djeca, staraca i ljudi. Iskreno, mnogo nam je žao i toliko smo iznenađeni da ne možemo a da ne reagujemo na jedan takav vaš postupak – poručio je Hrizostom.

Dodao je da su pratili kardinalova učešća na Blajburškom polju u prethodnim godinama, te da su slušali njegove govore i obraćanja, ali nisu reagovali jer je to bilo daleko na Blajburgu.

– Ali sada kada vi spuštate u srce Sarajeva ideologiju Blajburga – poraženog ustaštva i domobranstva – ne možemo a da ne reagujemo. Žao nam je što ste nas primorali da ovako reagujemo i da vam uputimo ovo otvoreno pismo. Ni u kom slučaju ne želimo da utičemo na vašu odluku. To ostavljamo vama, jer to je vaše pravo i sloboda, ali isto tako koristimo isto pravo i istu slobodu da izrazimo naše mišljenje i naše viđenje stvari – naglasio je Hrizostom.

Također, napisao je da vjeruje da kardinal zna svu tragičnost koju je Drugi svjetski rat, a posebno stvaranje tzv. Nezavisne države Hrvatske i djelovanje ustaškog i domobranskog pokreta ostavili na bitku, ne samo srpskog naroda, već i Srpske pravoslavne crkve.

– Velike su to i neizlječive traume! Vama je poznato da je naš veliki prethodnik, sveštenomučenik mitropolit Petar dabrobosanski, odveden od ustaša iz njegove rezidencije u Sarajevu. Ponavljamo od strane ustaša, na čijem je čelu bio rimokatolički župnik Božidar Bralo, a njegov nadređeni i vaš prethodnik nadbiskup Ivan Šarić je ćutao na zlodjela koja je Bralo činio nad mitropolitom Petrom – kazao je Hrizostom.

Dodao je da kardinal zna da je u Sarajevu stradalo više od 10.000 građana srpske, jevrejske i romske nacionalnosti, ali i drugih ljudi koji su bili suprotstavljeni ustaškom pokretu.

– I Vi, Vaša uzoritosti, nakon toliko godina spuštate Bleiburg iz 1945. u Sarajevo 2020. i služite misu za one koji su počinili takve zločine zbog kojih se čitavo kulturno čovječanstvo stidi. Ne možemo da proniknemo u vaše krajnje namjere i ciljeve (osim da nas povrijedite), ali iznenađeni smo i zaprepašteni do te mjere ovim postupkom da to ne možemo riječima iskazati – potcrtao je Hrizostom, saopćeno je iz Srpske pravoslavne eparhije dabrobosanske u Sarajevu.