BiH

Kolegij stranke

SDA pozvala kardinala Puljića da preispita odluku o održavanju mise za Bleiburg

11/05/2020

SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu

Kolegij Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici pozvao je političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao evropski put Bosne i Hercegovine.

Podržana je inicijativa Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Kolegij SDA je pozdravio poruke sa samita Evropske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

Upućen je poziv HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Evropska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

Od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je zatraženo da Centralnoj banci BiH dostavi zaključak usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

Također od Vijeća ministara BiH traže da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

Na kraju, SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu.

– Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata – saopćeno je nakonj sjednice kolegija SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.