Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zelena akcija

Hrvatski plastični otpad se ne reciklira, nego izvozi u BiH (FOTO)

protest zagreb (2)

Prema podacima Zelene akcije, godišnje se u Hrvatskoj proizvede 200 miliona plastičnih vrećica, od čega se reciklira samo sedam posto

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica “Zelena akcija”, članica svjetskog pokreta “Break Free From Plastic”, organizira “Tjedan bez plastike” koji će se održati na raznim lokacijama u Zagrebu. Aktivisti upozoravaju kako se plastika u Hrvatskoj ne reciklira nego se izvozi u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti Zelene akcije na Glavnom kolodvoru u Zagrebu su istaknuli transparent “Croatia: Full of plastic” (Hrvatska: Puna plastike), zatim natpis “Plastične vrećice su problem. Ja sam rješenje”, a s natpisom “Hoćete vrećicu?” aktivisti će tokom ove sedmice hodati Zagrebom i građanima dijeliti platnene vrećice.

Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom “Zelene akcije” i predstavnik globalnog pokreta “Break Free From Plastic” za Hrvatsku, poručio je kako “Zelena akcija” performansom izvedenim na Glavnom kolodvoru, ali i akcijama koje će uslijediti tijekom cijelog tjedna, želi potaknuti građane da ne koriste jednokratske plastične proizvode kao što su vrećice, čaše, boce, slamke, štapići za uši i pribor za jelo koji spadaju među najveće plastične zagađivače okoliša.

Prema podacima Zelene akcije, godišnje se u Hrvatskoj proizvede 200 miliona plastičnih vrećica, od čega se reciklira samo sedam posto.

U Hrvatskoj ne postoje sortirnice ni firme koje recikliraju plastiku, upozorava Košak, te kaže kako su mediji u Hrvatskoj objavili da se plastika iz Hrvatske izvozi u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava, odnosno koristi kao energent u industriji.

“Nedavno je objavljena naučna studija koja pokazuje da je Jadransko more jedno od tri najzagađenija mora u Evropi”, izjavio je Košak.

Košak je poručio kako apeliraju na nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i institucije koje su obavezne provoditi odredbe Evropske direktive o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te ih u roku od dvije godine implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.

“Apeliramo i na industriju da počne proizvoditi kompostabilne materijale, neplastične, jer plastični se proizvode od neobnovljivih izvora energije, od fosilnih goriva, nafte, ugljena i zemnog plina. Trebamo koristiti prirodne materijale, vrećice mogu biti izrađene i od kukuruznog škroba”, poručuje Košak.

Upozorava kako će trgovci s polica do 2021. godine u potpunosti morati maknuti jednokratne plastične materijale.

“Pohvalno je da građani sortiraju otpad, ali poželjno bi bilo smanjivati količinu otpada, a time i jednokratne plastike. Jadransko more nije zagađeno samo zbog struja koje donose otpad iz Albanije, kao što se želi prikazati u medijima, nego je to problem i naših građana. Najveći dio otpada koji završi u moru nastaje na kopnu”, poručio je Košak.

Aktivnostima koje će provoditi narednog tjedna “Zelena akcija” želi pokazati građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale, a također ističu da žele izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.