Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljednji slučaj kod vozuće

Hurtić posjetio brutalno pretučenu staricu Ljeposavu: “Neka ste došli i trebate svi da dođete”

Ljeposava Petković pretučena
FOTO: Screenshot
Ljeposava Petković

Opasna ponašanja pojedinaca, dodao je, koja ugrožavaju mir i normalan život povratnicima, moraju biti sankcionisana

 Мinistаr za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je danas povratnicu Ljeposavu Petković u selu Stošnici, kod Vozuće, a koja je brutalno napadnuta. Osudio je napad i poručio da napadi na povratnike moraju biti adekvatno sankcionisani.

– Osuđujem napad na 70. godišnju staricu Ljeposavu Petković koja je preksinoć brutalno pretučena i opljačkana u porodičnoj kući nakon što su joj dva razbojnika sjekirom provalila u kuću. Riječ je o povratnici na svoje ognjište u selu Stošnica, Vozuća kod Zavidovića. Strašno je i što je pritom dobila i prijetnje smrću, što je dodatno ugrozilo njenu, ali i sigurnost ostalih mještana. Ovdje sam saznao da je selo Stošnica mirno mjesto, mjesto suživota u kojem skladno već dvije decenije žive povratnici Srbi i Bošnjaci zajedno – kazao je Hurtić.

Pozvao je nadležne da što prije rasvijetle slučaj i počiniteljima tog teškog razbojništva odrede odgovarajuću kaznu.

„Neka ste došli i trebate svi da dođete“, kazala je 77-godišnja Ljeposava Petković.

Kako je Petković rekla u policiji, u noći sa srijede na četvrtak dvije mlađe osobe sjekirom su razvalile ulazna vrata kuće te prijeteći da će je ubiti tražili od nje novac.

“Rekla sam da nemam, otkud mi novac”, navela je Petkovićeva, nakon čega ju je jedan od njih udario po glavi i polomio protezu.

Ona je rekla da bi prošla i gore da jedan od napadača nije pozvao drugog da bježe.

Policijske strukture intenzivno tragaju za dva nepoznata napadača.

„Mi ćemo sve uraditi da ovo spriječimo i prevencijom stvorimo sigurnost za građane i ovog mjesta i cijelog kantona“, poručio je policijski komesar Uprave policije ZDK-a Admir Gazić.

hurtic ljeposava
FOTO: Fena
Ljeposava Petković i ministar Hurtić

– Potrebnim smatram i pojačano prisustvo policije u svim povratničkim mjestima, iz razloga što, nažalost, prijetnje ovoj populaciji uglavnom nisu bezazlene. Ne smije se dozvoliti da njihova prava budu ugrožena, u ma kojem dijelu BiH živjeli, jer se zaštitne mjere moraju jednako provoditi na nivou cijele države – rekao je Hurtić.

„Hitno se moraju naći počinioci i hitno se mora napraviti jedna rasvjeta. Stošnica je jedino mjesto od Zavidovića do Maoče koje nije osvijetljeno“, upozorio je Bogoljub Stanković, mještanin naselja Stošnica.

Dizdar: Država mora stati u zaštitu svakog čovjeka

Ljeposavu je posjetio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Podsjećajući da je u ovoj godini zabilježeno više napada na povratnike, ministar Dizdar ističe da država mora stati u zaštitu svakog čovjeka.

dizdar ljeposava
FOTO: Fena
Ministar Dizdar tokom posjete poručio da država mora zaštiti svakog čovjeka

“Svjedoci smo da je samo u ovoj godini bilo nekoliko napada na povratnike. Nedopustiv je bilo kakav vid nasilja nad ljudima koji su odlučili da se vrate na svoju rodnu grudu. Kazne za počinioce moraju biti rigorozne. Država je dužna stati u zaštitu tih ljudi, jer kroz zaštitu obespravljenih i brigu o svakom čovjeku na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, pokazujemo snagu države. Nadam se da će istražni organi vrlo brzo pronaći počinioca i da će odgovarati za ovo djelo”, kazao je Dizdar.

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović (Snaga naroda) istakao je kako je najmanje što može učiniti da, u koordinaciji sa ministrima, preduzme aktivnosti koje se tiču podnošenja zahtjeva i realizacije projekata za koje se utvrdi da će pomoći povećanju sigurnosti na ovom terenu.

Povratnicu u Stošnicu kod zavidovičkog naselja Vozuća Ljeposavu Petković, koju su u srijedu navečer u porodičnoj kući…

Posted by federalna.ba on Friday, December 8, 2023