Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sumnjive nabavke

Hurtićevo ministarstvo kupilo limuzine koje nije ni tražilo?!

Sevlid Hurtić sabor
FOTO: N1
Sevlid Hurtić

Plaćene su novcem poreznih obveznika i koštale su 241.880 KM. Pročitajte kako je prekršen Zakon

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem čelu ministar Sevlid Hurtić kršilo je Zakon o javnim nabavkama kod kupovine niza limuzina u prošloj godini, ustanovili su državni revizori.

Kako su naveli, prekršen je Zakon kako kod nabavke vozila više srednje klase u iznosu od 88.034 KM, tako i kod nabavke tri vozila niže srednje klase u ukupnom iznosu od 153.846 KM. Dakle ukupno 241.880 KM.

Revizori su ustanovili da kod nabavke vozila više srednje klase kao i LOT-u 2 nabavke dva vozila niže srednje klase ponuđene limuzine ne ispunjavanju sve zahtjeve naznačene u tehničkoj specifikaciji traženih vozila.

Kako su naveli, komisije koje su provele postupke nabavke vozila prihvatile su ponude, iako one nisu ispunjavale uvjete tražene tenderskom dokumentacijom.

Zaključili su da je realizirana nabavka vozila čije specifikacije ne odgovaraju traženim karakteristikama u tenderskoj dokumentaciji.

Dodatno, konstatovali su državni revizori, Ministarstvo kojim rukovodi Hurtić, kod oba postupka nabavke vozila u tehničkoj specifikaciji traženih vozila navelo je pojedine zahtjeve koji onemogućavaju jednak i diskriminirajući pristup takmičenju kako je to propisano Zakonom.

Zanimljivo, kod nabavke vozila više srednje klase pristigla je samo jedna ponuda, koja je prihvaćena. Slično se desilo i kod nabavke vozila niže srednje klase. Pristigle su samo dvije ponude po LOT-u. I obje su, naravno, prihvaćene.

-Kod nabavke vozila više srednje klase navedene su stavke dodatne opreme čiji su nazivi karakteristični samo za jedan brend. Prilikom istraživanja tržišta, Ministarstvu su dostavljene informativne ponude za dva modela koja nisu ispunjavala tražene karakteristike, uključujući i vozilo koje je kupljeno nakon provedenog postupka nabavke – naveli su revizori.

Kako su potcrtali, tokom revizije nije im prezentirana informacija o drugim modelima vozila koju mogu ispuniti tražene karakteristike iz tendera.

Također, Ministarstvo kojim upravlja Hurtić, navedeno je u izvještaja Ureda za reviziju, uopće nije dostavilo komentar na nalaze revizora.