Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sabor Islamske zajednice

Husejin ef. Smajić se povukao, ovo su tri preostala kandidata za reisu-l-ulemu

reis

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića danas je u Sarajevu održana treća redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je  na sjednici u Sarajevu utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Kandidaturu je povukao Husejin ef. Smajić, koji je kako je izjavio novinarima predsjednik Sabora  Safet Softić odustao zbog kvaliteta ostalih kandidata.

Kandidati su prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme (2019.-2026.). godine

Predsjednik Komisije Safet Softić rekao je da će izborno tijelo koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. oktobra u Sarajevu, kad će biti izabran i novi reis.

Aktuelni reisu–l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, govoreći šta je urađeno u prethodnih sedam godina u vrijeme njegovog mandata, istako je da je Islamska zajednica u BiH napravila nekoliko značajnih reformi, tako je između ostalog izmijenjen Ustav IZ u BiH.

Kavazović je istakao da će se nastaviti raditi na programu kontinuiteta Islamske zajednice u BiH, također će se između ostalog voditi računa o potrebama džemata, kao i potrebi da se otvaraju obrazovne ustanove van BiH.

Muamer ef. Zukorlić istako je, između ostalog, da je i sama kanidatura za reisu-l-ulemu velika čast za njega.

– Svoj program sam nazvao Programom kontinuiteta i noviteta. Mnoga dostignuća bih podržao i nastavio, ali postoje stvari koje treba popraviti i unaprijediti – rekao je Zukorlić.

On je, između ostalog, naveo potrebu osnaživanja žena i mladih.

Salem ef. Dedović, muftija mostarski, istako je da je izbor za reisu-l -ulema važan proces.

Dedović  se osvrnuo na ono što je urađeno u muftijstvu mostarskom istakavši da je u Mostaru urađeno najviše po pitanju povrata vakufske imovine i njenog stavljanja u funkciju. Također je govorio i o osnivanju vrtića i domova za iznemogle osobe u Mostaru.

– To su neka naša iskustva koja govore o nekim novim oblicima misijskog rada koji mogu biti dobri modeli za budućnost – rekao je Dedović.

Sabor IZ u BiH danas je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen s Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dao saglasnost za njegovu primjenu. Također je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan dr. Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud Dudić.