BiH

uposlenici kazneno-popravnih zavoda

I mi želimo da nam se pet najboljih godina računa za penzioni staž

12/10/2021

"Policija dobija pet najboljih godina koje im se računaju za penzioni staž, a to pravo moraju ostvarivati i zaposleni u KPZ-ovima. To je onih pet godina kad su imali najbolja primanja"

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH zatražio je danas poboljšanje statusa, te uvjeta u kojima rade uposlenici kazneno-popravnih zavoda (KPZ).

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su stražari i osobe koje rade sa zatvorenicima u teškoj situaciji, dodajući da se njihova prava moraju riješiti onako kako je to propisano zakonom.

– Radi se sa zatvorenicima koji izdržavaju kazne od jedne pa do 20 godina. Zatvorski čuvar te ljude treba da usmjerava, da im bude i psiholog, pa i doktor. Očekujem od Vlade FBiH i resornog ministarstva da zahtjeve sindikata, odnosno ono što je predvidio zakon ispoštuju da bi uposlenici imali iste benefite kakve imaju policajci u ministarstvima unutrašnjih poslova – rekao je Kurtović navodeći da se radi o primjeni člana 130 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

On je kazao da su danas imali uspješan sastanak u resornom ministarstvu, te da su zatražili da se prilikom penzionisanja ovih uposlenika uvaže odredbe tog zakona što sada nije slučaj.

– Policija dobija pet najboljih godina koje im se računaju za penzioni staž, a to pravo moraju ostvarivati i zaposleni u KPZ-ovima. To je onih pet godina kad su imali najbolja primanja – dodao je Kurtović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.