Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoze

I naši i hrvatski meteorolozi se slažu, stiže zahlađenje

kiša snijeg zahlađenje
FOTO: BH Meteo

Najviše padavina u toku nedjelje očekuje dio sjeverozapadne i zapadne Bosne, pojas Krajine

Nakon veoma tople i sunčane subote, u nedelju nas očekuje promjena vremena. Stiže naoblačenje praćeno kišom i lokalno pljuskovima sa grmljavinom, kada će i osjetno zahladniti. Promjena vremena najprije će zahvatati sjeverozapad i sjever zemlje već od jutarnjih sati.

U toku dana i ostatak zemlje. Osjetno će zahladniti, pri izmaku padavina na vrhovima najviših planina moguća koja pahulja snijega.

Najviše padavina u toku nedelje očekuje dio sjeverozapadne i zapadne Bosne, pojas Krajine uz prognoziranih 15 do 35mm. U ostatku zemlje manje padavina. Padavine će relativno brzo preći preko naših krajeva uz njihov prestanak u noći na ponedeljak posvuda.

Početak naredne sedmice svjež, dok se od sredine sedmice očekuje južina uz porast temperatura. Nastavlja se promjenjivo vrijeme uz česte oblake i povremeno kišu koje bi kao i obično uz juzinu najviše bilo u Hercegovini i zapadu Bosne, objavio je BH Meteo.

Loše vrijeme u nedjelju najavili i hrvatski meteorolozi

Pred nama je velika promjena vremena zbog koje je Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio posebno saopćenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

“Nakon iznadprosječnog septembra, i oktobar je do sada bio topliji od prosjeka. U nekim su gradovima zabilježene i nove rekordne vrijednosti za najvišu oktobarsku temperaturu. Iako bi neki voljeli da toplina potraje još neko vrijeme, u nedjelju (15. oktobra 2023.) stižu izražena promjena vremena i zahlađenje.

Frontalni sistem povezan s ciklonom nad Skandinavijom stići će do zapada Hrvatske u noći na nedjelju te se, zbog jačanja anticiklone sa sjeverozapada, glavninom već početkom ponedjeljka premjestiti preko nas dalje na istok. S prolaskom fronte stizat će i primjetno hladniji zrak.

Uz naoblačenje stići će i kiša koja će najprije zahvatiti zapadne krajeve Hrvatske, a tek u noći na ponedjeljak stići i do krajnjeg juga, prenosi Index.