BiH

teška situacija

I u SBK-a uveden policijski sat

22/03/2021

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a i član Kriznog štaba Sead Karakaš kazao je novinarima da broj pacijenata, kojima je potrebna hospitalizacija, nadilazi kapacitete bolnica

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je u ponedjeljak mjeru o zabrani kretanja građana u periodu od 21 sat do pet sati ujutro.

Kako je rečeno nakon vanredne sjednice Vlade, na prijedlog kantonalnog Kriznog štaba donesena je i odluka da srednje škole u SBK-u pređu na online model nastave, dok će osnovne škole nastaviti rad po dosadašnjem principu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a i član Kriznog štaba Sead Karakaš kazao je novinarima da broj pacijenata, kojima je potrebna hospitalizacija, nadilazi kapacitete bolnica, te da su svi respiratori trenutno zauzeti.

Naveo je i kako je dominantan tzv. britanski soj koronavirusa, koji se brže širi i zbog kojeg je povećan broj pacijenata s težom kliničkom slikom.

– Naši kapaciteti su da možemo zbrinuti 130 pacijenta sedmično, a sada imamo situaciju da bolnički kapaciteti ne mogu odgovoriti zahtjevima. Pojavljuju se bolesnici s težom kliničkom slikom, koja se brzo razvija. Pacijenti sada, umjesto ranijih sedam do deset dana, zauzimaju bolničku postelju od deset do 15 dana, i to su sada potpuno prebukirani kapaciteti – naglasio je Karakaš.

Jedan od zaključaka Vlade i Kriznog stožera SBK-a je da se kapaciteti kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru otvore i za pacijente iz SBK-a.

– Vlada SBK-a preuzela je na sebe da taj dio iskoordinira s Vladom Federacije BiH i da nam se konačno otvori taj prostor. Također, mora se napraviti koordinacija na nivou Federacije BiH kako bi sve ustanove imale jednak pristup kisiku. Samo tokom jučerašnjeg dana u našim zdravstvenim ustanovama potrošeno je 500 boca i trebamo imati sigurnost da ne bismo došli u situaciju da nam nedostaje – ustvrdio je Karakaš.

Kako je rečeno, intenzivirano je i prisustvo inspekcije na terenu koja nadzire provođenje postojećih mjera i naredbi.

– Već sutra ćemo razmišljati o nekim dodatnim mjerama jer je Krizni štab, praktično, u stalnom zasjedanju – zaključio je Karakaš.

U SBK-u trenutno ima 580 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.