Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović potvrdio

Iako se “nije trudio”: Džaferović nakon odlaska Novalića postao potpredsjednik SDA

Foto: Fena/ Arhiva

“Rekao sam mu: Šefik, ti ćeš zadržati svoju poziciju sa moje desne strane. Prvi. I ubijedio sam ga”, rekao je Izetbegović

Odlaskom Fadila Novalića u zatvor Šefik Džaferović je ponovo zasjeo na stranačku funkciju. Naime, on je postao potpredsjednik stranke, što je potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervju za MTV Igman.

-Onda sam zamolio Šefika, koji nije htio da uđe u Predsjedništvo, da uđe. Rekao sam mu: Šefik, ti ćeš zadržati svoju poziciju sa moje desne strane. Prvi. I ubijedio sam ga. On je danas to. Odlaskom Fadila Novalića on je potpredsjednik. Jedan od potpredsjednika, jer Fadil Novalić to više nije – rekao je.

Inače, od Džaferovića, kao jednog od najiskusnijih kadrova, na stranačkom kongresu su više glasova dobili Haris Zahiragić, Edin Ramić, Mirsad Mujić, Ramiz Salkić, Fadil Novalić, Mirsad Zaimović, Muamer Zukić, Šerif Špago i Aida Obuća.

Bakir Izetbegović je tada tvrdio da se Šefik Džaferović nije trudio da bude izabran, a sada je to ponovio.

-On nije ništa učinio da bude izabran. Potpuno se prepustio. Računao je da ga narod voli, da ga ljudi cijene i nije lobirao, a svi ostali jesu, kako se to radi u politici. Džaferović nije nijednog telefona nazvao. Prevario se tu. Falila su mu tri glasa. Imao je težak mandat koji je završio da je imao jednu operaciju. I to je dalo doprinos – kazao je Izetbegović nakon Kongresa.