Prosjacima napisali 1.938 kazni, ali nemaju ovlasti da ih sklone sa ulice

BiH

prosjacenje

Od početka godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo(MUP KS) izdali su veliki broj prekršajnih naloga osobama koje su zatečene u prosjačenju, a kazne za ove prekrašje kreću se od 300 do 700 KM.

Ovaj problem karakterističan je ne samo za glavni grad BiH, već i za brojne dijelove zemlje, ali i regije gdje ponekad djeluju organizovane grupe koje tjeraju žene, djecu i druge nemoćne osobe na prosjačenje.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba rekao portparol MUP-a KS Irfan Nefić, u prvih šest mjeseci ove godine na području KS policijski službenici su izdali 1.938 prekršajnih naloga zbog prosjačenja, što je za devet posto više nego u istom periodu 2015. godine.

“To nije apsolutno povećanje broja prekršaja, nego intenziviranje aktivnosti policijskih službenika i službenika centara za socijalni rad kako bismo ovu pojavu, koja ruši imidž našeg kantona kao turističkog centra, sveli na najmanji mogući nivo. Imamo svakodnevne aktivnosti na sprječavanju i sankcioniranju prosjačenja“, izjavio je Nefić za Fokus.ba.

Nefić naglašava da je prosjačenje u Sarajevu izražen problem, ali da zakonska rješenja trenutno ostavljaju malo prostora za iskorjenjivanje tog problema.

“Zakon po kojem radimo jeste Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo. Nažalost, taj zakon ne ostavlja mnogo mogućnosti policiji da riješi ovaj problem. Tim zakonom je predviđeno da policijski službenici kada zateknu osobu u činjenju prekršaja prosjačenja istu može kazniti sa 300 do 700 KM, izdavajući prekršajni nalog, a osobe koje navode druge na prosjačenje mogu biti kažnjene sa 500 do 1.500 KM“, istakao je Nefić.

irfan nefic

Irfan Nefić

Dodao je da ovim zakonom nije ostavljena mogućnost da policijski službenici fizički uklone prosjake sa mjesta gdje se desio prekršaj.

“Jedino što možemo učiniti jeste da, ako ta osoba nema lične dokumente, radi utvrđivanja identiteta privedemo je u policijsku stanicu, utvrdimo identitet, a možemo je zadržati najduže do 12 sati. Kada govorimo o maloljetnim osobama, službenici centara za socijalni rad mogu smjesiti maloljetnike u dnevni centar, nahraniti ih i odjenuti. Za to vrijeme policija radi na utvrđivanju imena njihovih roditelja ili staratelja i eventualno ako se utvrdi da je prekršaj počinjen zbog propuštanja dužnog staranja roditelja ili staratelja, mi te osobe možemo kazniti sa 400 do 1.200 KM“, pojasnio je Nefić.

Iz MUP-a KS su uputili apel građanima da ne daju novac prosjacima na ulici, budući da na taj način podržavaju osobe koje krše zakon.

“Poručujemo široj društvenoj zajednici da osobe koje čine prekršaje prosjačenja koriste dobrodušnost naših građana, znajući da im žele pomoći i na taj način remete javni red i mir. Skrećemo pažnju našim građanima da marka koju daju na ulici može se daleko bolje iskoistiti ukoliko se uruči narodnoj kuhinji, humanitarnim društvima, institucijama koje zbrinjavaju osobe sa posebnim potrebama i insitutcijama koje zbrinjavaju bolesne. Sigurno će ta pomoć biti korisnija i adekvatnija“, zaključio je Nefić.