Sarajevo

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ICMP jačaju saradnju

Photo 2 (1)

Ovaj Sporazum – predviđen članom 12. Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine – omogućuje nastavak pomoći koju ICMP pruža Bosni i Hercegovini

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) nastavljaju jačati saradnju na rješavanju pitanja nestalih osoba nakon današnjeg potpisivanja sporazuma u Sarajevu.

„Sporazum jača našu saradnju s ciljem pronalaženja i identifikacije što većeg broja nestalih osoba, u skladu s vladavinom zakona, kako bi podržali pravo svih porodica nestalih na istinu i pravdu”, kazao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan. „Vlasti Bosne i Hercegovine, uz ICMP-ovu podršku, do danas su pronašle i identifikovale 75 procenata od oko 30.000 osoba čiji je nestanak prijavljen kao posljedica sukoba iz 1990-ih. Ovaj sporazum će nam omogućiti da dodatno osnažimo napore na pronalaženju 7.000 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga.”

Ovaj Sporazum – predviđen članom 12. Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine – omogućuje nastavak pomoći koju ICMP pruža Bosni i Hercegovini, a ta pomoć podrazumijeva tehničku podršku prilikom ekshumacije skrivenih grobnica i prilikom pregleda posmrtnih ostataka u mrtvačnicama, testiranje DNK izolovane iz bioloških uzoraka kako bi nadležne institucije BiH mogle tačno identifikovati nestale osobe i kako bi dokazi povezani s mjestima izvršenja zločina mogli biti izvedeni u sudskim procesima. ICMP će INO-u nastaviti omogućavati pristup svojim podacima o nestalim osobama, terenskim aktivnostima i postmortalnim uzorcima u Bosni i Hercegovini.

„Današnji sporazum je korak naprijed po pitanju saradnje Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe. Ovo je dorada već postojećeg sporazuma kroz tehničku saradnju i zahvaljujući tome procedure u procesu traženja nestalih će biti efikasnije i brže. Zahvaljujemo ICMP-u na dosadašnjem radu i saradnji i nadamo se da će buduća saradnja biti još efikasnija kako bi što više porodica ostvarilo svoja prava i saznalo sudbinu svojih najmilijih“, kazao je Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a.

Kako bi pronašli nestale osobe za kojima se još uvijek traga, potrebne su nove informacije o potencijalnim skrivenim grobnicama. ICMP-ova aplikacija “Prijavi lokaciju” dostupna je na internetskim stranicama ICMP’s i MPI’s, što svima koji imaju takve informacije omogućuje da ih anonimno prijave.

Od 1996. godine, ICMP vodi regionalni program na području zapadnog Bakana kako bi osigurali saradnju vlada u procesu pronalaženja osoba nestalih u sukobima 1990-ih. ICMP je vladama iz regije pomogao pronaći i identifikovati više od 70 procenata od 40.000 osoba nestalih u regiji, što je najveći broj riješenih slučajeva nestalih osoba u odnosu na broj nestalih.