Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko dežurao u Zemaljskom muzeju: Kao da sam upoznao sebe

inzko-muzej2222

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dežurao je danas u Zemaljskom muzeju BiH, priključivši se time građanskoj akciji “Ja sam Muzej” kojoj je cilj riješiti pitanje ove kulturne i naučne institucije te konačno otvoriti njena vrata za posjetioce.

Inzko je, nakon obilaska nekoliko muzejskih odjeljenja te izložbe fotografija Zijaha Gafića, kazao da je tužno videti kako muzej izgleda, posebno što u pojedinim dijelovima otpada malter, dok su zidne dekoracije izložene vlazi.

– Najjači utisak nakon posjete je da nekako osjećam lični identitet, kao da sam upoznao sebe ovdje, jer istorija je zajednička u Evropi i mislim da je svaki muzej, posebno ovakav, kao neka lična karta zemlje. Rekao bih da ovo nije samo lična karta BiH već i nas Evropljana. Ovdje se ne osjećam kao u nekom tuđem muzeju, već kao da sam ušao u neki svoj muzej i upoznao svoju istoriju, a to je dio evropske istorije i dio svjetske baštine – istaknuo je on.

Inzku je iz tog razloga posebno drago što je pokrenuta ova akcija da bi se konačno došlo do privremenog, ali u konačnici i trajnog rješenja za ovaj muzej.

– Pogledao sam sada izložbu portreta uposlenika muzeja i pročitao njihove izjave. Jedna riječ se stalno ponavlja, a to je da oni dolaze ovamo iz ljubavi. To je stav koji sam čitao više puta, a drugi je da navode ako su mogli dolaziti ovdje 1992. i 1995. godine, zašto ne bi i sada kako bi čuvali ovaj biser. To me je zaista dirnulo – smatra on.

Inzko je stava da svi moraju raditi više na zaštiti ovakvih institucija. Podsjetio je da se u Ministarstvu civilnih poslova BiH radi na rješenju ovog pitanja te se nada da će donošenjem privremenog rješenja ujedno biti olakšan rad svih sedam institucija kulture od državnog značaja, ali i da će sve to voditi ka konačnom rješenju i njihovom normalnom funkcioniranju.

Najavio je da će uskoro i sam održati sastanak s ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

Organizatori akcije “Ja sam Muzej” zatražili su od Inzka da pruži maksimalnu podršku da bi vrata Zemaljskog muzeja BiH bila što prije otvorena za javnost.

Osim Inzka, danas će u Zemaljskom muzeju BiH dežurati niz istaknutih osoba iz javnog i kulturnog života BiH.