Uoči obraćanja u UN-u

Inzko u Washingtonu: Građani puno očekuju od novih vlasti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na sastancima sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD-a u Washingtonu informirao je sagovornike o toku i ishodu osmih općih izbora u BiH, izazovima koji će se nalaziti pred novoizabranim vlastima, te angažmanu međunarodne zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Građani Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti, koje treba što prije formirati. Hitno i odlučno provođenje reformi neophodno je da bi se ostvario napredak u procesu pridruživanja EU ukoliko BiH želi ispuniti obaveze prema svojim građanima i međunarodnim partnerima“, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik Inzko je izrazio žaljenje zbog činjenice da je tokom predizborne kampanje fokus bio na pitanjima koja produbljuju podjele i ličnim napadima, skupa sa generalnim nepridavanjem pažnje stvarnim pitanjima sa kojima se zemlja suočava.

“Prvi prioritet mora biti ekonomija i iznalaženje načina da se obrne trend da mladi ljudi – najvitalniji dio stanovništva – odlaze u velikom broju“, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik Valentin Inzko inače, ove sedmice se nalazi u Washingtonu, uoči obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu implementacije mira u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik će se u New Yorku sastati sa više ambasadora stalnih misija pri UN-u. Njegovo obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda planirano je za utorak, 6. novembra.