Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ispred Crkve sv. Josipa u Sarajevu otkriven kip Majke Tereze (FOTO)

04/06/2015

Na platou ispred Crkve sv. Josipa na Marijinom Dvoru u Sarajevu danas je svečano otkriven bronzani kip Majke Tereze, javlja Anadolu Agency (AA).

Kip je u Sarajevu postavljen na incijativu bivšeg ambasadora Albanije u BiH Flamura Gašija, koji je i donator za izradu kipa. Postavljanje kipa u svojstvu sponzora podržao je Marash Kol Nucullaj, koji živi u Detroitu, a porijeklom je iz Crne Gore.

[quote_right]Spomenik blaženoj Majci Terezi u Sarajevu je 12. podignut toj misionarki i humanitarki u svijetu. Slični spomenici podignuti su, između ostalog, u New Yorku i Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama, Tirani, Prištini, Skoplju, Tuzima (Crna Gora)…[/quote_right]

Kip Majke Tereze, koji je otkriven uoči dolaska pape Franje u Sarajevo, 6. juna, napravljen je od bronze, a djelo je albanskog skulptora Pjerina Kolnikaja. Radi se o kipu teškom 300 kilograma, visine dva metra, a na njemu je ispisano “Majka Tereza”, na bosanskom, albanskom i engleskom jeziku, kao i njeno originalno ime Anjezë Gonxhe Bojaxhiu.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, kazao je tokom svečane ceremonije otkrivanja kako je kip Majke Tereze na trgu ispred Crkve sv. Josipa ima šta poručiti, a to je da nikad nije dovoljno dobrote.

“Upravo ta njezina ljubav prema čovjeku je trajna poruka da čovjeku treba pružiti ruku dobrote. Lijepo je da smo to učinili baš uoči papinog dolaska, koji je na svoj način čovjek dobrote, čovjek srca za bijedne, siromašne, one koji su na margini društva”, kazao je Puljić, dodavši da je dobrota poveznica između Majke Tereze i pape Franje.

Bivši ambasador Albanije u BiH i inicijator projekta Flamur Gashi izjavio je kako je na kraju svog mandata u Sarajevu prošle godine odlučio da ostavi dar gradu, u kojem je, kako je kazao, živio nesto više od četiri godine.

“Razmišljajući o tome koja je najbolja poruka, odlučio sam da to bude kip Majke Tereze. Hvala Bogu, kip Majke Tereze osam mjeseci kasnije se nalazi u centru Sarajevu kao poruka svim građanima BiH bez obzira na vjeru i naciju”, rekao je Gashi.

Dodao je kako je Majka Tereza bila skromna, cijeli svoj život je posvetila dobrobiti ljudi, bila je uz sve ljude ne praveći razliku među vjerama i nacijama i zbog toga, kako je istakao, Majka Tereza nije samo majka Albanaca, gdje je rođena, nego je majka svih ljudi u svijetu.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je u svakom gradu i u svakoj zemlji na svijetu poželjan spomenik Majci Terezi, te da je za Sarajevo čast da od danas ima ovaj spomenik.

Otvaranju kipa Majke Tereze ispred Crkve sv. Josipa na Marijinom Dvoru prisustvovali su i brojni građani Sarajeva, kao i veliki broj Albanaca. Mnogi od njih su iskoristili ovaj trenutak i fotografisali se pored kipa.

Spomenik blaženoj Majci Terezi u Sarajevu je 12. podignut toj misionarki i humanitarki u svijetu. Slični spomenici podignuti su, između ostalog, u New Yorku i Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama, Tirani, Prištini, Skoplju, Tuzima (Crna Gora)…

Blažena Majka Tereza rođena je u Skoplju, 26. augusta 1910. godine, koje je tada bilo u sastavu Osmanskog carstva, a umrla u Kalkuti, u Indiji, 5. septembra 1997. godine.

Bila je časna sestra albanskog porijekla. Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II proglasio je Majku Terezu blaženom 19. oktobra 2003. godine.

Od 1970. godine, međunarodno je prepoznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979, te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje “Bharat ratna” iz 1980. za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, nagrada “Albert Schweitzer”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.