Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Ispred Uborka formirali stražu kako bi spriječili dovoz smeća: Dovoljno je samo doći i osjetiti miris

uborak protesti (1)

Mi smo napravili raspored noćnih i dnevnih dežurstava, tako da imamo ekipe sve do iduće srijede, koje će boraviti ovdje u toku noćnih sati

Demonstranti iz mostarskih naselja koji su blokirali dovoz smeća na Regionalnu deponiju Uborak zbog isteka dozvole i nepostojanja nove, napravili su privremeni stambeni objekat u kojem su formirane smjene za stražu, kako bi ustrajali borbi obustave nelegalnog odlaganja otpada i čovjeka dostojno životno okruženje, javlja Anadolu Agency (AA).

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” blokirala je dovoz smeća jučer i oformila stražu koja je 24 sata dnevno u pripravnosti za sprečenje svih pokušaja dovoza smeća.

Bez predaje

Član udruženja građana “Jer me se tiče” Nijaz Hodžić ističe da je iza nekoliko građana iz naselja oko Uborka hladna i neprospavana noć, ali da se ne predaju.

“Mi smo napravili raspored noćnih i dnevnih dežurstava, tako da imamo ekipe sve do iduće srijede, koje će boraviti ovdje u toku noćnih sati, a mi koji smo zaduženi za dnevno dežurstvo tu smo svako jutro od šest sati. Jučer smo uspjeli napraviti privremeni objekat gdje imamo peć, tople napitke, tako da se ljudi koji dežuraju u noćnim satima imaju gdje skloniti i popiti čaj ili kafu”, kaže Hodžić.

Ističe da nije bilo nekih problema za vrijeme dežurstava, iako je stanovništvo i danas pokušaj dovoza smeća spriječilo.

“Policija je pokušala uvesti dva kamiona sa smećem, ali mi smo to spriječili i otišli su. Naravno, policija je poslije došla i popisala nas, da imaju podatke ko sve tu boravi”, kaže Hodžić.

Vjeruje da neće pisati kaznene prijave, nego da je imaju podatke ko dolazi.

“Dan protiče bez ikakvih informacija i poziva za pregovore. U jutarnjim satima smo pisali Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Federalnoj inspekciji, da moraju doći i ovo zatvoriti, jer ova deponija ne posjeduje ni jedan dokument više za rad. Tako da oni bi trebali doći i to zapečatiti”, ističe Hodžić.

Naglašava da su također obaviještene sve ambasade u BiH kao i Svjetska banka o razlogu njihovog prosvjeda, koji je, kako ističe, od velikog značaja, ne samo za područje Mostara, nego i šire okoline.

“Mi smo jučer ujutro pisali krivičnu prijavu protiv direktora deponije, a i lično sam uputio prijavu policijskoj stanici Potoci zbog nelegalnog odlaganja smeća na nelegalnoj deponiji”, tvrdi Hodžić naglasivši kako njihovu borbu podržavaju brojni građani svjesni što se tu događa.

Borba za život bez smeća

Ensar Vila iz Bijelog Polja kaže da je spreman prosvjedovati dok se problem s odlaganjem otpada ne riješi.

“Mi ćemo dati maksimum da istrajemo u borbi, da se omogući lijep život stanovništvu, koje je smješteno u okruženje deponije. Oni su preživjeli strahote rata i nisu tek tako došli tu, netko im je to odobrio i omogućio da budu ovdje. Minimalno, ono što mi za njih možemo uraditi jeste da se izborimo da oni ne žive u smeću i ovome smradu”, kaže Vila za Anadolu Agency (AA).

On ističe kako oko deponije Uborak ne treba puno polemike i pameti, jer sam dolazak na to mjesto sve govori.

“Dovoljno je doći na ovo mjesto i osjetiti ovaj miris i atmosferu ovdje, da kažete da ovako ne valja i da ovako ne može, nije u redu. Dajte da ovim ljudima omogućimo dostojanstven život i ništa drugo”, poručio je Vila ispred deponije Uborak.

Problemi s Regionalnom deponiranjem otpada na Uborku traju već duže vremena, a situacija je eskalirala u svibnju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Moguće nesagledive posljedice

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovora s gradonačelnikom Mostara odlagalište je deblokirano, te je potpisanom sporazum na temelju kojeg se trebao formirati poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

No od tada se ništa nije napravilo po pitanja rješenja problema, a postojeća dozvola je jučer istekla, nakon čega Federalno ministarstvo za okoliš nije izdalo novu, tako da jedino što građani očekuje je dolazak nadležnih institucija da zapečate rad deponije Uborak, koja je, kako ističu sada i službeno ilegalna za rad.

Međutim, kako se radi o regionalnom odlagalištu otpada uskoro bi moglo doći do zatrpavanja mostarskih ulica smećem i izazivanja nesagledivih ekoloških posljedica.