Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga okončana: Mahir Rakovac nije ni silovan, ni zlostavljan

dalida burzic nova fotka
Dalida Burzić

Mahir Rakovac, dječak koji se ubio 14. decembra prošle godine, skočivši sa osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao u sarajevskom naselju Dobrinja, nije silovan, niti je na bilo koji način zlostavljan, preciznije za to nema nikakvih dokaza.

Tokom obdukcije koja je urađena nađene su samo povrede koje je zadobio pri padu, saopoćila je danas novinarima Dalida Burzić, glavna tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, prezentirajući nalaze dvomjesečne tužilačke istrage ovog tragičnog slučaja.

 

Uz napomenu da je vođena vrlo temeljita istraga tokom koje su bile angažovane dvije tužiteljice, Burzić je istakla da je saslušano 120 svjedoka, članova porodice, nastavnika, prijatelja i komšija, te obavljena određena vještačenja.

 

Također, pregledano je više od sedam hiljada sati videozapisa, te ustanovljeno da se majčino obraćanje školi koju je Mahir pohađao ticalo se samo njegovih ocjena.

svijece spanski trg mahir rakovac12

Uz napomenu da suosjeća sa roditelima, glavna tužiteljica Kantonalog tužilaštva u Sarajevu je istakla da je na kraju ustanovljeno da u ovom slučaju nema krivičnog djela.

Burzić je naglasila da su pored ovog predmeta formirana još dva koja se odnose na ugrožavanje sigurnosti i neovlašteno snimanje, ali nije precizirala o čemu se tačno radi.

dalida burzic nova fotka3

Nakon smrti 14-godišnjeg Mahira, njegovi majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović su, podsjećamo, saznali su da se on taj očajnički korak odlučio zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja koje je trpio od drugih učenika Međunarodne osnovnu škole na Ilidži, koju je pohađao. To im je potvrdio i dječak koji je išao sa Mahirom u školu, ali tokom istrage, kako je kazala Burzić, to nije utvrđeno, odnosno nema dokaza da je Mahir bio žrtva bilo kakvog zlostavljanja.