Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upit parlamentu BiH

Istražna komisija zasjedala četiri sata, a služba u javnost plasirala samo jednu rečenicu?!

komisija za prvosudje

Nasuprot opsežnih medijskih izvještaja o sjednicama komisije, navodi Arnaut, Sektor za odnose sa javnošću plasira šture informacije “činovničke prirode”

Damir Arnaut, predsjedavajući Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama uputio je dopis sekretaru Zajedničke službe PSBiH Mirzi Imamoviću u kojem ukazuje na izrazito štura saopćenja Sektora za odnose sa javnošću ovog parlamenta nakon sjednica ove komisije koje su izazvale veliko interesovanje javnosti.

Tako Arnaut ističe da je ova komisija održala 14 sjednica na kojoj je saslušala značajan broj svjedoka, a među njima nosioce pravosudnih funkcija, što je izazvalo veliko interesaovanje ne samo domaće javnosti već i međunarodne zajednice.

Nasuprot opsežnih medijskih izvještaja o sjednicama komisije, navodi Arnaut, Sektor za odnose sa javnošću plasira šture informacije “činovničke prirode”.

“Primjera radi, iako su na 14. sjednici komisije saslušana dva svjedoka u ukupnom trajanju od četiri sata, plasirano je saopćenje koje se sastojalo od jedne rečenice. Štaviše i ta jedna rečenica konstatovala je najprostiju činjenicu da je komisija obavila saslušanja ta dva svjedoka navodeći isključivo njihova imena i opis zanimanja te izostavljajući čak i bilo kakve dalje detalje o tim svjedocima”, navodi Arnaut.

On je ukazao na to da je saopćenje s 13. sjednice na kojoj je govorila glavna disicplinska tužiteljica Alena Kurspahić bilo toliko šturo da nije sadržavalo niti jednu suštinsku informaciju koju su ona i njen zamjenik podijelili sa članovima komisije.

“Da su se oslanjali na činovničko saopćenje Službe za odnose s javnošću PSBiH mediji bi ostali uskraćeni za sve informacije suštinske prirode. Koja je svrha višesatnog prisustva djelatnika te službe na sjednicama komisije uzimajući u obzir prirodu saopćenja. Koristim priliku da zatražim i informaciju o statusu mojih ranijih upita kao i zvanične inicijativa po pitanju omogućavanja neometanog i kontinuiranog pristupa predstavnicima medija zgradi Parlamenta BiH tokom radnog vremena u skladu s najboljom demokratskom praksom zapadnih zemalja“, kaže se u upitu Arnauta Imamoviću.