Nastavili putovanje

Italijani koji su pregledani u Mostaru nisu imali simptome koronavirusa

SKB_Mostar

Po njegovim riječima Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno ima evidentirano 16 osoba koje su zadnjih dana došle iz Italije i one se nalaze u samoizolacij

Dvoje italijanskih državljana koji su u srijedu upućeni na preventivni pregled u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar nisu imali nikakve simptome zaraze koronavirusom i nastavili su svoje putovanje ka Sarajevu.

– Tokom jučerašnjeg dana dvije 70-godišnje osobe upućene su s Graničnog prelaza Bijača u našu kliniku pod sumnjom na koronavirusnu infekciju. Mi smo ih sistemski pregledali i utvrdili da nemaju nikakvih simptoma zaraze i oni su proslijeđeni dalje u Kanton Sarajevo gdje će provesti dva mjeseca kod svoje rodbine i tamo će se nastaviti praćenje i zdravstveni nadzor tih osoba – izjavio je prof. dr. sc. Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar za Radio dobre vibracije.

Po njegovim riječima Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno ima evidentirano 16 osoba koje su zadnjih dana došle iz Italije i one se nalaze u samoizolaciji.

– Preporuka je svim osoba koje se ovih dana vrate iz Italije da se svom ljekaru ili epidemiologu jave telefonski, kako se ne bi opteretili kapaciteti zdravstvenih ustanova s obzirom da je aktualna epidemija gripe. Te osobe stavljaju se pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, uz ograničeno kretanje. To je preporuka Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Federacije BiH – kazao je Arapović.

Ponovio je kako za sada u Bosni i Hercegovini nema niti jednog registriranog slučaja zaraze koronavirusom te da nema nikakvog razloga za paniku.

– Strah je na neki način razumljiv s obzirom da je kornoavirus udarna vijest na svim svjetskim medijima. Međutim, nema razloga za paniku, iako treba biti oprezan – poručio je doktor Arapović.