Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić nakon sastanka s Lavrovom: Rusija je zainteresovana da pomogne BiH

ivanic 43223

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH založio se za dosljedno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, za cjelovitost BiH, ali se protivi demonizaciji Republike Srpske, izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Ključna poruka Rusije je da je veoma zainteresovana da pomogne u BiH, gdje god mi mislimo da oni mogu da pomognu”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On kaže da Rusi nemaju namjeru da se nameću, ali da su vrlo jasno pokazali želju da pomognu, te ponudili i multilateralne i bilateralne sastanke, i veoma su otvoreni za ekonomsku saradnju.

“Rekli su da bi, ako BiH ima interes, trebalo da uđe u potencijalnu saradnju u vezi sa ‘turskim tokom’ kada je riječ o gasovodu. Ponudili su to, ali i pomoć kada god privrednici iz BiH žele da pristupe tržištu Rusije, koje nudi velike mogućnosti, s obzirom na to da traju međusobne sankcije EU i Rusije”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da ima prostora za angažman BiH jer je rusko tržište veliko.

Ivanić je dodao da je na sastanku iskazana velika zainteresovanost za razvoj dobrih odnosa.

On je naveo da je razgovarano i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH i da je naglašeno da će o tim pitanjima biti riječi u okviru bezbjednosnih organizacija, budući da imaju veoma dobru saradnju.