Ivanić: Ne bojim se Dodika, mogu da mu kažem sve što mislim

BiH

dodik ivanic

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da ima hrabrosti da se suoči s Miloradom Dodikom i da ga se ne boji, a uvijek će s njim u razgovoru iznijeti svoj stav o bitnim pitanjima.

Ne smatra da je ni njegov jučerašnji razgovor s predsjednikom RS-a „nešto spektakularno, već su samo konstatovali da o mnogim pitanjima imaju potpuno različita mišljenja“.

Ivanić je kazao da svako ima pravo na svoje mišljenje, pa i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji smatra da se Ivanić nije trebao sastati s Dodikom i da taj razgovor nije donio ništa novo.

Prije sastanka s Dodikom, kaže, o tome je informirao i Bosića i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i smatrao je da treba otići na sastanak i reći Dodiku šta misli.

– Ako neko drugi nema hrabrosti da se suoči s Dodikom, ja imam. Njega se apsolutno ne bojim i mogu da mu kažem sve što mislim i zato i mislim da takve vrste razgovora treba imati – dodao je Ivanić podsjetivši da će naredni sastanak s Dodikom biti u njegovom kabinetu, jer kao član Predsjedništva BiH iz RS-a ima namjeru da razgovora s predsjednikom RS-a.

Istovremeno, kaže, političke stranke same treba da odrede kako će i koliko kumunicirati.

Na sastanku s Dodikom je, kaže Ivanić, jasno naglasio da je protiv kontraprotesta koje Dodik najavljuje na dan protesta opozicije, jer bi to bila podjela naroda, kao i da jeste za referendum u RS-u o Danu RS-a, 9. januaru, ali tek nakon lokalnih izbora da bi se izbjegle manipulacije.

Ivanić i danas pita i koja je svrha kontraprotesta koje najavljuje Dodik, ističući da je to nervozna i nepotrebna, „inat reakcija koja vuče ka sukobima“.

Smatra da Savez za promjene sada mora organizovati proteste, jer je to stvar političkog digniteta, a Dodika još jednom poziva da ih ne organizuje isti dan, jer je to prizivanje sukoba.