BiH

O Dodikovim najavama

Iz Ambasade SAD-a za Fokus.ba: Status BiH kao države nije stvar mišljenja, već činjenica

27/10/2020

Na Dodikovu najavu da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati iz Ambasade kažu: Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje BiH predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma

Piše: A. DUČIĆ

Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim pravom, kazali su za Fokus.ba iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ovo je bio komentar iz Američke ambasade za naš portal na najavu člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati. Dodik je tom prilikom kazao da ukoliko ne bude prihvaćena, jedino je rješenje razdruživanje.

“Stav SAD po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet otcijepi. Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje BiH predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH”, kazali su iz Američke ambasade.

Kako dalje navode, Sjedinjene Američke Države spremne su podržati lidere koji rade na ostvarivanju napretka BiH na njenom putu ka euro-atlantskim integracijama i članstvu u EU, što je put ka svjetlijoj budućnosti za sve građane BiH.

“Svaki amandman na zakone ili Ustav BiH mora imati široku i inkluzivnu političku podršku i približavati zemlju evropskim standardima”, rekli su nam iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

Dodik je uz navedenu najavu koja je izazvala niz reakcija naveo i da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao takvo nešto.

On je ponovio svoju često izgovorenu matricu da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska sprovede referendum, te da Srbi imaju pravo da razmišljaju o tome i da bi trebalo da im bude prihvaćeno pravo na samoopredjeljenje.

Iz SDA su mu odgovorili da je to direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum. Dogovor o funkcioniranju BiH postignut, kažu, je u Dejtonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

“Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, poruka je iz SDA.

Član Predsjedništva i predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je da je na Dodikovom i Čovićevom mjestu ne bi se sa tim najavama nimalo igrao.

“Jasno je čemu takva politika, koja je nastavak politike Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, vodi. Zna se kako je prošli put prošla. Sad bi prošla puno gore. Takve najave mogu se samo obiti o glavu, njima koji pokušavaju da prijete. Moraju znati da ih se oni koji vole ovu državu nimalo ne boje”, poručio je Komšić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.