Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbora će biti

Iz Delegacije EU za “Fokus”: HDZ ne poštuje demokratiju, moguće su Bonske ovlasti

sattler eu twitter (1)
FOTO: Twitter / @josattler

Kao što je poznato, HDZ na čijem čelu je Dragan Čović otvoreno blokira donošenje finansijske odluke za provođenje izbora a što je demonstrirao kako u Vijeću ministara, tako i u Domu naroda Parlamenta BiH

Ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji, kazali su večeras iz Delegacije EU u BiH u izjavi za Fokus.ba.

A. DUČIĆ

– Nema sumnje da će biti osigurana finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko Bonskih ovlaštenja – naveli su, te su time, praktično, demantirali određene špekulacije da ambasador Johann Sattler blokira odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju finansikske odluke potrebne radi provođenje izbora.

Kao što je poznato, HDZ na čijem čelu je Dragan Čović otvoreno blokira donošenje finansijske odluke za provođenje izbora a što je demonstrirao kako u Vijeću ministara, tako i u Domu naroda Parlamenta BiH.

– U praksi, ostalo je malo vremena. Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo finansijska sredstva za predstojeće izbore- poručili su iz Delegacije EU u izjavi za Fokus.ba.