Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaustaviti zapaljivu retoriku

Iz EU upozoravaju: Nedvosmisleno smo se obavezali na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH

Visit of Dragan Čović, Member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, to the EC
Dragan Covic, Johannes Hahn

Iz Brisela poručuju da se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Zvaničnici Evropske unije (EU) su potvrdili da su primili k znanju usvajanje zakona protiv poricanja genocida, odluku koju je doneo odlazeći visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko (Incko).

“Da budemo jasni: revizionizam i poricanje genocida protivrječe najosnovnijim evropskim vrijednostima”, navodi pres-služba EU u pisanom odgovoru koji je dostavljen medijima.

Jedan briselski portparol je naglasio da je pomirenje jedan od ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

“EU očekuje da lideri BiH djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata”, piše u izjavi.

Iz Brisela poručuju da se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivaju se politički lideri zemlje da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjela, te preduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.