korona virus

Iz KCUS-a potvrdili još 59 slučajeva, Drljević traži proglašenje epidemije

kcus

Šeranić je međutim istakao da nema potrebe zaa restriktivnim mjerama u cijeloj RS

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u popodnevnim satima testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo koronavirusa. 59 uzoraka bilo je pozitivno.

Od tog broja pozitivne su 24 osobe iz Sarajeva (20 novih i četiri retestirana), 29 iz Zenice, troje iz Cazina, dvoje iz Visokog i jedno iz Travnika.

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a uputila je apel građanima povodom povećanog broja zaraženih osoba korona virusom što je uzrokovalo do sada rekordan broj pacijenata smještenih u izolatorij na Klinici na Podhrastovima (37).

– Sve upućuje na to da situacija nije bezazlena, pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je ovo najveći broj hospitaliziranih od početka pandemije. Pozivam naše građane na oprez, a ukoliko se stanje sa neophodnim hospitalizacijama nastavi ovim intenzitetom, mogli bismo imati problem mnogo veći nego sada – kazala je Izebegović za N1.

Podsjetimo, u BiH je još jutros oboren crni rekord po broju novozaraženih osoba, čak 289 (186 je u FBiH, a 103 u RS). Kada se tome doda novih 59 slučajeva, u zadnja 24 sata u BiH je registrovano ukupno 348 zaraženih.

– Gubimo nulte pacijente. Ne bi bilo dobro da ne možemo kontrolisati klastere. Možda je vrijeme za neka ozbiljna mjerenja na nivou Federacije BiH. Isto tako možda bi ponovo trebalo aktivirati Štab Civilne zaštite i uvesti neko stanje koja zahtijeva situacija – kazao je danas epidemiolog Ednan Drljević za Faktor.

– Kada uđete u bilo koji prodajni objekat svi bi trebali da imaju zaštitne maske. Ko god nema se apsolutno mora kažnjavati. Posebno se treba voditi računa u javnom prijevozu. Broj zaraženih zaista raste i trebalo bi po tim parametrima uvesti mjere najmanje na nivou Federacije BiH. Povećani broj oboljelih u kratkom vremenskom periodu, to je najkraće definicija epidemije – kazao je načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Šeranić: Bez mjera u cijeloj RS

“RS u ovom trenutku karakteriše nepovoljna epidemiološka situacija budući da je danas potvrđen najveći broj slučajeva zaraze virusom korona”, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić za RTRS.

Šeranić je međutim istakao da nema potrebe zaa restriktivnim mjerama u cijeloj RS, ali je naglasio da će biti izazova u predstojećem periodu i da treba paralelno organizovati zdravstvenu zaštitu.

“Pripremamo se za suočavanje sa virusom ali i sa sezonskim gripom. Pripremamo kovid bolnicu na lokaciji stare hirurgije, razmišljamo o kapacitetima bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevo, radimo organizaciju testiranja i nabavke vakcina protiv gripa”, rekao je Šeranić.

Broj zaraženih već nego prilikom prvog udara

Broj zaraženih u BiH nakon ukidanja većine restriktivnih mjera danas je postao veći od broja zaraženih tokom ograničenja kretanja, policijskog sata, zatvorenih butika, ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Naime, od 5. marta kada je zabilježen prvi slučaj u zaraze u BiH do 29. maja kada je ukinuto vanredno stanje u Federaciji BiH (dok je u RS-u ukinuto osam dana ranije), broj ukupno zaraženih prema podacima Ministarstva civilnih poslova iznosio je 2.485.

Od 29. maja do 4. juna, u vrijeme kada su pale gotovo sve restrikcije osim nošenja maski u javnom zatvorenim prostorima broj ukupno zaraženih iznosi 2.776.

Ipak, ohrabrujuće je da je broj umrlih nakon završetka vanrednog stanja znatno manji u odnosu na broj smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa koronavirusom u vrijeme drastičnih mjera.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, do 29. maja umrle su 153 osobe, dok je od 29. maja do 4. juna preminulo 38 osoba.