Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Ministarstva prosvjete RS-a odgovorili Ramizu Salkiću

ramiz salkic

Ocjene potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića iznesene u povodu početka nove školske godine potpuno su netačne, neutemeljenje i zlonamjerne, plasirane s ciljem izazivanja međunacionalnih tenzija u sredinama poput Konjević Polja, Vrbanjaca i Kotorskog – tvrde iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

– Ovakvi istupi potpredsjednika Republike Srpske su samo još jedan pokušaj da se javnosti plasira iskrivljena slika kada je u pitanju obrazovanje učenika bošnjačke nacionalnosti u RS – navode iz ovog resora Vlade RS-a.

Entitet RS je, kako navodi između ostalog Salkić, jedino mjesto u Evropi gdje danas “imamo klasični aparthejd”

Ističu da, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS, svako dijete u RS ima jednako pravo i jednake mogućnosti u osnovnom obrazovanju i vaspitanju bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

Podsjećaju da je u RS, u školskoj 2014/15.godini, oko 2.190 učenika izučavalo nacionalnu grupu predmeta po nekom nastavnom planu i programu iz Federacije BiH koristeći udžbenike prema tom nastavnom planu i programu, dok je 6.771 učenik izučavao islamsku vjeronauku.

Navode da u RS Vlada finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, među kojima su i udžbenici za učenike bošnjačke nacionalnosti, koje RS plaća federalnim izdavačkim kućama.

Podsjećaju da u RS Ministarstvo prosvjete i kulture finansira prevoz svih učenika, usaglašen je nacionalni sastav školskih odbora, a nastavnici mogu ravnopravno konkurisati za rad u školama, bez obzira na nacionalnost.

Prema njihovim saznanjima, učenici srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, posebno u kantonima sa bošnjačkom većinom, nemaju ista prava.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima čini sve da u RS obezbijedi jednake uslove i priliku za obrazovanje za svu djecu. Smatramo da bi svi nivoi vlasti u BiH trebali svojim djelovanjem doprinositi stvaranju kulture koja poštuje ljudska prava i osnovne slobode svih građana kako je to utemeljeno Ustavom i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava – stoji u saopćenju.

Prethodno je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u povodu 1. septembra i početka nastave u svim školama u Bosni i Hercegovini, upozorio domaću i svjetsku javnost na narastajuću diskriminaciju koju sistem provodi protiv nesrpskog stanovništva u bh. entitetu RS.

– Radost polaska u školu i ove godine zamijenit će osjećaj ugroženosti koji djeca Bošnjaka, njihovi roditelji i nastavnici imaju već godinama u bh. entitetu RS. Stoga ću, umjesto uobičajene čestitke poželjeti svima da ove godine imamo dovoljno strpljenja, snage i mudrosti da nadvladamo sistemsku diskriminaciju koju vlasti ovoga entiteta provode nad Bošnjacima – naveo je Salkić.

Entitet RS je, kako navodi između ostalog Salkić, jedino mjesto u Evropi gdje danas “imamo klasični aparthejd”.

Nastava u novoj školskoj godini počet će sutra u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole.

Međutim, umjesto u školske objekte, bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši i u Konjević-Polju kod Bratunca će ponovo ići na istruktivnu nastavu, jer im nije omogućeno da uče bosanski jezik.