Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Iz Naše stranke o sastanku u Neumu: Poziv smo dobili, ali ne želimo ići naslijepo

forto – kojovic – nasa stranka 2 – fena (1)

Tražimo da nam se dostavi agenda sastanka, ali i da se u njoj jasno precizira vrijeme za prezentaciju ustavnih promjena koje smo predložili i koje su ušle u parlamentarnu proceduru

Naša stranka je dobila poziv za učešće na sastanku u Neumu o izmjenama Izbornog zakona BiH kojeg, s političkim zvaničnicima iz BiH, u četvrtak i petak organizira evropska zvaničnica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer – saopćeno je iz te stranke.

Iz Naše stranke navode da njihovo učešće zavisi od same agende sastanka koja im nije poslana.

– Poziv smo dobili, međutim ne želimo ići naslijepo. Tražimo da nam se dostavi agenda sastanka, ali i da se u njoj jasno precizira vrijeme za prezentaciju ustavnih promjena koje smo predložili i koje su ušle u parlamentarnu proceduru. Bez toga ne vidimo svrhu našeg odlaska na sastanak – navodi se u saopćenju Naše stranke.

Kako navode, ne žele biti “demokratski dekor niti stvarati privid parlamentarizma ako će se raspravljati samo o onome što imaju predložiti SDA i HDZ te davati njihovim prijedlozima na težini te legitimirati stvari koje ocjenjuju kao cementiranje BiH u podjelama”.

Podsjećaju da prijedlozi Naše stranke o ustavnim promjenama podrazumijevaju potpunu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Pilav, Sejdić/Finci, Zornić, Šlaku i Pudarić. Također, zadržavaju se i svi mehanizmi zaštite koje entiteti i konstitutivni narodi trenutno uživaju.

– Zalažemo se za uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament – naglašava se u saopćenju.

Time bismo, dodaje se, ključno mjesto političkih prijepora u predizborno vrijeme, dakle pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, u potpunosti neutralizirali i političku raspravu i kampanje konačno usmjerili ka rješavanju životnih problema građana koji se sve više gomilaju i sve su teže prilike za njihovo rješavanje.