Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba s koronom

Iz RS protiv državnih “VTP” potvrda s kojima bi građani BiH mogli putovati u EU

New Project (13)

Pedeset posto stanovništva u KS je vakcinisano sa obje doze

Pooštravanje mjera i pravilo “vakcinisan-testiran-prebolovao” (VTP) najavljeno za sljedeći mjesec u Federaciji BiH.

Istovremeno, u Kantonu Sarajevo bilježi se povećan broj onih koji se žele vakcinisati.

Pedeset posto stanovništva u KS je vakcinisano sa obje doze. Odličan odziv i u tržnim centrima. Građani kažu da su tu radi putovanja, imunizacije, ali i zbog novih epidemioloških mjera.

“Ako poštujemo sve što nalože krizni štabovi drugih država ne vidim razlog zašto ne bismo poštovali i u svojoj. Sjećate se marta mjeseca kada su bili popunjeni svi kapaciteti, smrtnost je bila užasno velika – zato ne vidim razlog zašto se ne bi vakcinisali i zašto bi ugrožavali zdravlje nekog drugog”, kaže Ademir Spahić, koordinator vakcinacije Vlade KS za TV N1.

No, u Republici Srpskoj o istoj mjeri, za sada, samo razmišljaju.

Ne podržavaju ni zajedničke certifikate o vakcinaciji zbog čega Bosna i Hercegovina svojim građanima ne izdaje validnu verifikaciju kroz QR kodove. Za sada, kada su certifikati o vakcinaciji, testiranju ili prebolovanom Covidu u pitanju, EU priznaje one izdate u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Građani tih zemalja mogu nesmetano putovati u EU s QR kodom o vakcinaciji izdatim u tim državama.

Alen Šeranić ministar zdravlja RS takav stav manjeg bh. entiteta pravda tvrdnjom kako je to u nadležnosti entiteta, i da obrada tih podataka mora biti u RS-u. No, EU teško da će priznati QR bilo kog entiteta ili kantona, osim države.

S druge strane, Goran Čerkez poručuje da su Federacija BiH i Brčko Distrikt od samog početka spremni na to, no da iz RS do sada nije napravljen nijedan korak naprijed po tom pitanju.