Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Saveza logoraša RS protiv imenovanja Mujaknovića za člana VSTV-a

vstv222

Angažovanje bošnjačkih političkih i društvenih subjekata Brčko distrikta da po svaku cijenu izlobiraju kod domaćih i međunarodnih institucija da za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH iz Brčkog bude izabran Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac u distriktu, kod srpskih logoraša izaziva zgražavanje i nevjericu.

“Uzimajući u obzir Mujkanovićevu ulogu u septembru 1992. godine, kada je bio jedan od glavnih policijskih inspektora i koji je, po svjedočenju brojnih srpskih logoraša, na nečovječan način ispitivao zarobljene Srbe iz Bukvika, izražavamo duboko razočaranje u pravosudni sistem u BiH koji je pružio mogućnost da se o ovom čovjeku raspravlja kao o mogućem kandidatu za tako časnu i tešku funkciju”, saopštio je Savez logoraša.

Oni pozivaju članove Pravosudne komisije Brčko distrikta da ne podlegnu pritiscima i osobu sa takvim moralnim i profesionalnim osobinama izaberu za člana tog vrlo važnog profesionalnog tijela pravosuđa u BiH.

“Njegovim izborom nadležne pravosudne institucije distrikta Brčko i BiH bi se narugale potomcima 60 ubijenih srpskih civila, ali i preko 2.000 srpskih civila koji su pretrpjeli neviđene torture u više bošnjačkih logora na području opštine Brčko, koju su kontrolisale snage takozvane Armije BiH”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da bi članovi brčanske Pravosudne komisije koji bi eventualno dali glas za Mujkanovićev izbor ponovo otvorili još nezaliječene logoraške rane.