Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokušaj prevoza u zagreb

Iz SKB Mostar izdali saopštenje o uzrocima smrti devetogodišnje djevojčice

skb mostar1

U saopćenju se navodi kako je pacijentica M.R. (2010.) bila upućena u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu koja ima apsolutno najbolju jedinicu intenzivnog liječenja u Hrvatskoj i regiji

Devetogodišnja djevojčica M.R. iz Čitluka koja je preminula u nedjelju u zadarskoj bolnici nakon što su nastupile komplikacije tokom hitnog prevoza za Zagreb, primljena je u subotu u Univerzitetsku kliničku bolnicu (SKB) u Mostaru u veoma teškome stanju sepse koju su prouzročile vodene kozice i bakterijska superinfekcija, saopćeno je u utorak iz SKB-a Mostar.

U saopćenju se navodi kako je pacijentica M.R. (2010.) bila upućena u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu koja ima apsolutno najbolju jedinicu intenzivnog liječenja u Hrvatskoj i regiji.

Međutim, po riječima glasnogovornice SKB-a Mostar Adrijane Pandže, uprkos svim naporima nisu uspjeli spasiti ovu djevojčicu kod koje su nastupile komplikacije.

Pandža je podsjetila kako je djevojčica dovedena u Kliniku za infektivne bolesti SKB-a Mostar 12. januara u 20:45 sati, te kako je već tada bila u stanju sepse.

“Najvjerovatnije ishodište su bile vodene kozice komplicirane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih čestica. Započelo se s antibiotskom terapijom, no ubrzo je uslijedilo izrazito pogoršanje funkcije disanja, te su devetogodišnjakinju pokušali vozilom hitne pomoći prevesti u Zagreb. Nažalost, uprkos poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo”, kazala je Pandža.